Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Čo sa má v týchto procesoch podľa Foucalta skúmať

Čo sa má v týchto procesoch podľa Foucalta skúmať
1.) Trestnica sa stáva komplexom spoločných činností. Represívne účinky penality sa dopĺňajú pozitívnymi s cieľom zmeniť dušu zločinca.
2.) Analyzujú sa trestné metódy ako špecifické techniky, ktoré majú svoje miesto vo všeobecných mocenských vzťahoch. Trestanie ako politická taktika.
3.) Skúmať či história práva a trestných vied nie sú ovplyvnené spoločnou matricou. Či nepredchádzajú spoločným epistemologicko-juristickým procesom vytvárania (mocenským technológiám).
4.) Či je vstup duše na scénu trestaného práva výsledkom transformácie akým mocenské vzťahy obsadzujú telo.

Čiže Foucalt chce skúmať metamorfózy trestných metód na pozadí politickej technológie tela. Dôjsť tak až k procesom, ktoré zrodili človeka ako objekt vedenia pre diskurz vedeckej povahy. Dať vzrast novej penálnej ekonómie do širších súvislostí spoločenských procesov, ktoré viedli k vedeckému diskurzu.

Treba analyzovať konkrétne telesné systémy a študovať ich ako sociálne javy, ktoré sa nedajú vysvetliť, ktoré sa nedajú vysvetliť ani juristickou armatúrou spoločnosti (štruktúrou zákonov) a ani jej základnými etickými voľbami. Foucalt vlastne pochybuje o tom, že tieto zmeny boli spôsobené humanizáciou spoločnosti. Treba tieto systémy umiestniť do poľa, s ktorých vypĺňajú iba časť

1.) Otrokársky ekonómia – prísun pracovnej sily ako výsledok penalneho systému.
2.) Feudálna spoločnosť – peniaze a hospodárstvo sú nerozvinuté, preto nie je potrebná pracovná sila a rozvíja sa telesné trestanie.
3.) Rozvoj trhu a ekonomiky – zrod vezenia
4.) 19 storočie – ubúdanie nútených prác a je rozvoj väzníc s nápravných cieľom.

Žádné komentáře:

Okomentovat