Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

400 m:

- úseky 150 až 200 m max. rychlostí
- krátké úseky z nízkého startu max. rychlostí (reakční i akcelerační rychlost)
- krátké úseky do 100 m stupňovaně
- cupitavý běh, start do zatáčky, ze svahu, z různých poloh

Také u rozvoje akcelerační rychlosti používáme opakovanou metodu (max. intenzita, optimální přestávky), může být přímá (sprinterské akcelerace) nebo nepřímá (prostředky pro rozvoj síly, zlepšení koordinace..), zaměř. na zvýšení podílu odrazové síly za normálních nebo ztížených podmínek (do svahu, s taženou zátěží – spolužák za běžícím zavěšený za bundu či lano, nebo je běžícím tlačen dopředu) nebo na zvýšení podílu frekvence kroků za ulehčených podmínek (ze svahu, s tažením)
Rozvoj reakční rychlosti – výběhy na zvukové signály z různých poloh, nebo jednoduché pohyby ve stoji prováděné na signál (skok z místa atd.)



Rozvoj anatomicko-fyziologických funkcí
(viz otázka A 10.)

Atletická činnost rychlostního typu probíhá v anaerobních podmínkách (energie se čerpá ze zásob přímo ve svalech – ATP a CP). To umožňuje pracovat vysokou intenzitou, ale krátkodobě (10 -15 s). Rozhodující věk pro rozvoj rychlostních schopností je 10 -13/14 let. Do 11 let se doporučuje přednostně se zaměřit na frekvenci pohybu (rychlost lokomoční), později (12 – 13 let) uplatňujeme učivo zaměřené na rozvoj rychlosti spojené se silou (rychlostně silové schopnosti).

Technika, metodika, trénink
Technika, metodika, trénink viz výše

Didaktika
- rychlostní cvičení provádíme zvýšeným úsilím „naplno“ (na zač. proto cvičení méně složitá, později komplikovanější, ale nejprve v nižší rychlosti)
- rychlostní cvičení max. 15 s, odpočinek 2-3 min. aktivní
- Soutěživost (dvojice, skupiny, vylučovací a stíhací závody, handicapy, apod.)
- Důkladná rozcvička, teplota, bezpečný terén, není vhodné zařazovat po námaze
- Rychlostní cvičení pouze po dokonalém zvládnutí techniky

- Posilujeme systematicky chodidla, lýtka i svalstvo celé nohy
- Dbáme na rovnoměrný rozvoj síly obou nohou (odrazy snožmo, levou i pravou)
- Přednost vertikálních odrazů před horizontálnímiOdrazová cvičení (zejména na techniku odrazu) na měkké a rovné podložce, vhodná

Žádné komentáře:

Okomentovat