Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dálkové plavání

Charakteristika daného sportovního odvětví
Plavání v otevřených vodách. Je definováno jako jakákoli soutěž konaná v přírodním vodním prostředí, např. v řece, jezeře nebo oceánu. Dálkové plavání je dále definováno jako jakákoli soutěž v disciplínách plvaných v otevřené vodě s tratí maximálně 25 km (vytrvalostní plavání – trať delší než 25km).
V současné době, kromě samostatných pokusů v dálkovém plavání o doplavání odněkud někam, existuje po několik let řada závodního charakteru, kde hlavním měřítkem je dosažený čas. Např. ve Švýcarsku existuje na 30 závodů od 400 m do 20 km. V ČR se pořádají mistrovství republiky 5 a 20 km v krytých 50m dlouhých bazénech.
První Světový pohár se uskutečnil v roce 2000. Maximální délka závodu v dálkovém plavání je 80 km.

Start
Na všech závodech v plavání na otevřené vodě startují všichni závodníci,. Ze stoje z vody nebo šlapou před startem vodu v dostatečné hloubce tak, aby mohli na startovní povel začít plavat. Závodníci zaujmou startovní postavení podle výsledků losování. Závodník s nejnižším číslem stojí vlevo, závodník s nejvyšší číslem napravo. (muži startují vždy dříve než ženy) Startovní signál musí být vydán akusticky i vizuálně. Všechny doprovodné čluny musí být před startem rozestaveny tak, aby nepřekážely žádnému závodníkovi. Přibližují se ke svému plavci zezadu, musí plout tak, aby neprojížděly kolem plavců.

Místo konání závodu
Závody světového poháru a závody FINA se konají na trati dlouhé 25 km. Trať závodu musí být vytýčena ve vodě sladké nebo slané s mírnými proudy nebo mírným přílivem/odlivem. Minimální hloubka musí být 1 metr. Voda musí mít teplotu minimálně 16°C. Všechny obrátky a změny směru musí být jasně vytyčeny. Poslední úsek před cílem musí být jasně vymezen značkami výrazné barvy.

Závod
Všechny soutěže v otevřené vodě se plavou volným způsobem. Plavci musí plvat tak, že musí udržovat odstup od ostatních plavců nejméně 3 m, s výjimkou prvních dvou kilometrů na startu, na obrátkách a v cíli nebo tam, kde to trasa nebo podmínky závodů nedovolují. Doprovodné lodě musí plout tak, aby nepřekážely jiným plavcům ani se nedostaly přímo před ně. Musí se snažit udržovat stálou polohu tak, aby plavec byl na úrovni středu lodi nebo před ním.

Cíl závodu
Prostor vedoucí k cíli musí být zřetelně vyznačen řadami bójí. V cílovém prostoru musí být umístěny bezpečnostní čluny, aby zajistily, že se do něj dostanou pouze pověřená plavidla. Jako cílové zařízení je možné použít svislou stěnu upoutanou k plovacímu zařízení, bezpečně ukotvenou, aby jí nemohl pohybovat vítr, příliv, odliv, ani plavec, který do ní narazí, dostatečně širokou pro 3 plavce.

Poznámky:
V dálkovém a především ve vytrvalostním plavání trpí nejvíce zádové svalstvo. Je ve stejné poloze často 6 – 10 hodin. Zatížení krčního a šíjového svalstva plaváním ve vysokém tempu a s nutností na některé tempo zdvihnout hlavu a zrakem kontrolovat směr k nejbližší bóji po dobu 6 – 10 hodin se projeví až po závodě. Následky na krční (šíjové) svalstvo jsou takové, že po závodě nemůžete vůbec otáčet hlavou. Za 3 - 4 hodiny rychlého plavání v závodě s intenzivní prací nohou, začínají tuhnout lýtka, stahují se a vznikají křeče. Plavci vytrvalci zpravidla ani nevědí, co je to plavání bez bolesti v ramenních kloubech.

Žádné komentáře:

Okomentovat