Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Školní třída jako sociální skupina. Sociální klima třídy. Sociometrie. Řízení školní třídy, Možnosti podpory spolupráce ve třídě. Sociální a osobnostn

Pojmy:

Třída – (1) Skupina žáků stejného věku, kteří jsou společně vyučováni ve škole, základní sociální a organizační jednotka školního vzdělávání. (2) Prostorová jednotka, v níž probíhá vyučování.

(Sociální) skupina – Jeden ze základních pojmů sociologie a sociální psychologie, používaný i v pedagogice. Soubor dvou a více osob, které mohou mít náhodné a volné vztahy (např. cestující ve vlaku), nebo těsné a intenzivní vztahy kooperace aj. (např. rodina). V sociologii se rozlišují skupiny podle velikosti (malé a velké skupiny), podle typu vztahů (formální a neformální skupiny) aj. Z pedagogického hlediska jde obvykle o tzv. formální skupiny (třída žáků, učitelský sbor aj.) vyznačující se specifickými druhy vztahů, např. vztahů učitel-žák, žák-žák aj.

Klima třídy – Sociálněpsychologická proměnná, představující dlouhodobější sociálně emocionální naladění, zobecněné postoje a vztahy, emocionální odpovědi žáků dané třídy na události ve třídě (včetně pedagogického působení učitelů). Rozlišuje se klima aktuální a klima preferované, které si žáci přejí. Klima třídy lze zjišťovat pomocí speciálních metod.

Sociometrie – Soubor sociologických a psychologických metod a technik aplikovaných při měření mezilidských vztahů v malých skupinách. Jejím výsledkem je sociogram, tj. grafické zobrazení vztahů v malých skupinách. V pedagogickém výzkumu se používá při zkoumání edukačního prostředí, klimatu třídy, školy aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat