Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Synchnizované plavání

Charakteristika daného sportovního odvětví
Synchronizované plavání je nejmladším odvětvím plaveckých sportů a bylo zařazeno do programu olympijských her v roce 1984. první mistrovství světa v synchro. plavání se konalo v roce 1973. V Brně vznikl v roce 1956 první oddíl uměleckého plavání.
Synchronizované plavání považujeme z hlediska soutěží na MS a OH za kolektivní esteticko-koordinační sport s vysokou fyziologickou a pohybovou náročností.
Všechny figury jsou prováděné pod vodou. Pro celkový dojem má závodnice přeplout bazén 3 – 4x. Závodí se v týmech, dvojicích a v sólu. Synchro plavání má nejrozsáhlejší a nejnáročnější pravidla ze všech plaveckých sportů.
Soutěže v synchronizovaném plavání
Soutěže na světovýh pohárech FINA mají v programu – povinné figury, technické sestavy, volné sestavy. Na ostatních mezinárodních soutěžích se používají nejméně dvě disciplíny.

Figury
Každá závodnice musí provést 4 figury, jejichž popis je v příloze pravidel. Plavky pro soutěž ve figurách jsou černé barvy, čepička je bílá.

Technická sestava
Soutěž v technické sestavě může být provedena v disciplínách sóla, páry a týmy. Musí obsahovat předepsané prvky. Hudební doprovod může být stejný jako ve volné sestavě.

Volná sestava
Disciplíny jsou - sóla, páry a týmy. Mohou obsahovat jakékoliv figury, plavecká tempa a nebo jejich části na hudební doprovod. Trvá 3 – 5 minut.
Pro soutěž v technických a volných sestavách je dovoleno použít skřipec na nos a zátky do uší. Plavecké brýle nejsou povoleny.
Hodnocení povinných figur a hodnocení sestav zahrnuje: první známka - provedení, synchronizaci a obtížnost, druhá známka – choreografii, interpretaci hudby a způsob provedení.

Bazény pro synchro plavání
Pro soutěž v povinných figurách musí být k dispozici nejméně dva prostory o délce 10 m a šířce 3 m. Pro soutěž v technických i volných sestavách se požaduje prostor minimálně 12 x 25 m. Voda musí být dostatečně průzračná, aby bylo vidět na dno bazénu. Teplota vody nesmí být menší než 26°C (plus, mínus).


Článek podporuje:
skateboard shop, sportovní obuv, koloběžky

Žádné komentáře:

Okomentovat