Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Autorita statutární x charismatická x morální

- důležitá je míra vztahů mezi jednotlivými druhy autorit
- skutečnou pozitivní autoritu si člověk buduje dlouho a systematicky, ovšem velmi rychle ji může ztratit

„Autoritu buď člověk má nebo nemá“ – v tomto vyjádření bývá autorita pojímána jako vlastnost člověka, bez ohledu na její dynamiku a aspekt sociálního kontextu. Když ale uvažujeme o autoritě jako o vzájemném vztahu mezu nositelem autority a příjemcem autority, je nutno si uvědomit dva základní aspekty:
v Aspekt relativnosti – jedinec získává autoritu v určitém časovém období vůči svému sociálnímu okolí, vůči určitým lidem, konkrétním skupinám (např. na svém pracovišti, v rodině, atd). Nemusí mít ovšem stejnou „míru autority“ v různých směrech svého působení, v různých soc.skupinách. Sociální podmíněnost autority zpochybňuje mínění o autoritě jako o vlastnosti člověka; i když jsou to pravděpodobně osobnostní rysy, které autoritz pomáhají získávat a udržovat.
v Aspekt asymetričnosti – nositel autority působí na ostatní lidi ve svém okolí rozhodujívím, převažujícím vlivem, vytváří vztah nadřízenosti a podřízenosti, vzath vedení a následování. Asymetričnost vztahu může pramenit z formální pozice nositele autority, ale také z jeho neformálního postavení, případně z kombinace obojího. Příjemce vlivu podmiňuje existenci autority tím, že vliv nositele a. uznává, respektuje a přijímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat