Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociální opora

O sociální opoře se předpokládá, že usnadňuje jedinci zvládání zátěže a chrání jedince před negativními účinky stresu. Má tlumící efekt a přímý efekt (působí stále, nejen ve svízelných sit.)
S.O. nezahrnuje žádost klienta (žáka), pomoc (resp. opora) se předpokládá.
Druhy opory:
- emocionální (empatie, např. úsměv)
- kognitivní (poskytování informací, rad,..)
- materiální (praktická, finanční, např. nabídnu svačinu, když druhý nemá atd.)


Krizová intervence
= pomoc poskytovaná v krizových situacích
Situace, která si žádá rychlé a neodkladné řešení, mnohdy bez ohledu na původní objednávku klienta (Případy, kdy je ohroženo psychické či fyzické zdraví klienta, či někoho z okolí).
Pojem krize je subjektivní – každý si v průběhu života vytváří strategie zvládání zátěžových situací, každý je zvládá rozdílně: svépomocí (pláčem, vztekem, změna prostředí, lázně, sport, únik do denního snění..)
Člověk v krizi je velmi přístupný změně – efektivita pomáhání se zvyšuje, proto i laická pomoc může být velmi účinná. Úkolem učitele, jako vyškoleného laika je uklidnit jedince v krizi, stabilizovat jeho stav a snížit nebezpečí a také vyhledat odbornou pomoc.
Každý laik může pomoci násl. způsoby:
- trpělivě vyslechnout
- dát najevo porozumění jeho trápení
- dopřát prostor pro odeznění emocí (netlumit jeho pláč)
- ptát se na jeho představu o formě pomoci nebo jeho jiné aktuální potřeby.

Někdy je třeba případ oznámit rodičům, řediteli, orgánům péče o dítě apod. Pokud žádá dítě o další pomoc pouze učitele, musí učitel zvážit závažnost situace a také zda je to v jeho kompetenci. S krizemi se mohou učitelé setkat také u dospívajících, kteří v tomto období snadno koketují s náboženským (filozofickým) vzplanutím či dokonce se smrtí. Konzultace s dospívajícími proto vyžaduje zvláštní ostražitost, pochopení a trpělivost, i když může být učitel postoji pubescentů a adolescentů udiven či popuzen, neměl by na to pohlížet méně vážně. Od vlastních názorů typu: ty s tím rozchodem naděláš, takových kluků ještě v životě bude! by se měl pomáhající oprostit.

Žádné komentáře:

Okomentovat