Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Umění antického Řecka

Skutečným mezníkem v uměleckém ztvárnění sportovních výkonů byl zrod antického řeckého umění. Práce otroků umožnila svobodným občanům řeckých městských států, aby se mohli plně věnovat umění, kultuře a vědě, stejně jako tělesné výchově a sportu. Vzniká ideál harmonické všestranné výchovy, tzv. kalokagathie, výchovy duševní i tělesné. Jsme svědky počátků sportů, který se stává i podívanou a zábavou pro diváky. Největší pestrostí námětů překvapuje malba na keramice. Vesměs neznámí umělci zobrazují přípravu sportovců, ale i vlastní závody, hygienickou očistu a koupání, hry dětí a rozvášněné diváky. Sportovní výkon byl v Řecku vždy spjat s hudbou, která měla - stejně ovšem jako prut - povzbudit sportovce k co největšímu výkonu. Vedle sportovce je často zachycen trenér s prutem a hudebníci.
Malířská díla z období antiky se nám do dnešní doby nezachovala, nepočítáme-li ovšem vázové malby. Těch bylo objeveno nespočetné množství a jsou spolu se sochařstvím hlavním zdrojem informací o antické historii.
Spolu s úpadkem řecké tělesné kultury, v době, kdy se Řecko dostalo pod makedonský a později římský vliv, došlo k úpadku sportovní etiky. Sportovci se změnili v čisté profesionály, putovali od her k hrám a živily je vlastní výkony. Množily se také případy podvodů, úplatků a roste i brutalita. Řecká kultura ovlivnila v období helénismu celé Středomoří

Žádné komentáře:

Okomentovat