Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Desatero správného vidění

Desatero správného vidění
1. Dioptrické brýle a čočky. Noste dioptrické brýle co nejméně. Považujte je za pomůcku při činnostech, při kterých musíte vidět jasně, a navykněte si je sundávat, jakmile takovou činnost ukončíte. Pokud se bez brýlí dostaví bolesti hlavy, namáháte příliš svůj zrak, místo toho, abyste se uvolnili a akceptovali svůj zrak.
2. Čtení zblízka. Nezaostřujte dlouhodobě na krátkou vzdálenost. Při práci na počítači se každých pár minut zadívejte do dálky.
3. Sluneční brýle. Během dne noste venku kvalitní sluneční brýle nepropouštějící UV záření. Toto záření je hlavní příčinou šedého zákalu.
4. Cvičení. Starejte se o pečlivě svůj zrak! Chcete-li pravdu zlepšit svůj zrak, začněte provádět pravidelné oční cviky.
5. Strava a tekutiny. Zlepšete svou stravu a vyhněte se zejména pokrmům, které obsahují velké množství cukru. Ten může způsobit otok oční čočky a zhoršovat krátkozrakost. Konzumujte méně tuků, pijte hodně tekutin, jezte celozrnné výrobky, hodně ovoce a zeleniny, nesolte.
6. Dieta. Trpíte-li šeroslepostí, doporučuje se dieta šetřící játra s omezením živočišných tuků spolu s pravidelným užíváním dýňových semínek.
7. Vitamíny a minerály. Trpíte-li šedým zákalem, doplňte následující živiny: denně multivitamínový přípravek plus navíc 50 mg zinku 400 jednotek vitamínu E 10.000 jednotek beta-karotenu a B-komplex.
8. Vývoj dítěte. Pro správný vývoj zraku je důležité, aby dítě mělo již od narození dobrý zrakový kontakt s vnějším svitem plným jasných barev a různých tvarů. Oční vada zvaná tupozrakost může být zhoršována umístěním kolébky u zdi.
9. Správné držení těla. Dbejte na správné držení těla! Astigmatismus může být způsoben špatným držením těla, kdy je hlava nakláněna ze zvyku k jedné straně.
10. Pozitivní přístup. Uvědomte si, že zlepšení vašeho zraku je možné.
Víte, co unavuje a namáhá váš zrak? Dlouhotrvající sledování televizních pořadů, umělé světlo, ale zejména nadměrné osvětlení (např. při studiu) a krátká čtecí vzdálenost. Číst bychom měli ve vzdálenosti 30 cm, pokud to nezvládáte, cvičte častěji oční cviky nebo použijte na čtení vhodné brýle. Hodně je rozšířená pověra, že zrak kazí špatné osvětlení. Není to pravda. Pokud i za špatného osvětlení dodržíme správnou čtecí vzdálenost (min. 30 cm), oči trénujeme. I když se tím unavíme, dlouhodobě si zrak naopak zlepšíme. Problém je však v tom, že při špatném osvětlení většina lidí automaticky zkrátí čtecí vzdálenost a ta už zrak poškozuje


Žádné komentáře:

Okomentovat