Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zdravotní význam plavání

Zdravotní význam plavání

Plavání všestranně a rovnoměrně zatěžuje svalstvo, a to především velké svalové skupiny, čímž zlepšuje prokrvení tkání. Zapojuje do činnosti svalové skupiny, které jsou v běžném životě zanedbávané. Způsob svalové práce při plavání podporuje růst svalů do délky a jejich správné svalové napětí a uvolnění, což je základem hospodárnosti při pracovním výkonu.

Účinky hydrostatického tlaku odlehčují páteři a celému podpůrnému aparátu, tím umožňují provádět tuto činnost i lidem s omezenou hybností.

Velký rozsah pohybů horních a dolních končetin působí príznivě na udržení, event. rozvoj kloubní pohyblivosti.

Plavání patří mezi cyklická aerobní cvičení, která prováděna dostatečně dlouhou dobu stimulují činnost vegetativních orgánů, především srdce a plic, což se projevuje celkově příznivymi účinky na organismus především v rozvoji vytrvalostní schopnosti. Přiměřeným dávkováním tak vede k udržení či zlepšování tělesné kondice.

Bezvýznamná není také okolnost, že samotné plavání je tělovýchovná aktivita s nejnižším úrazovím ryzikem.

Plavání je významným prostředkem resocializačního procesu oslabené populace počínaje dětmi a starými lidmi konče, tj. napomáha návratu postižených po úrazu a onemocnění do normálního života, do pracovního procesu. Jak je všeobecně známo je součástí řady léčebných procedur. Vytváří tak důležité předpoklady pro společenské uplatnění těchto osob. z hlediska svých regeneračních, kompenzačních a rehabilitačních účinků plní tento úkol v soustavě tělesných cvičení nejdůsledněji a s nejširším uplatněním.


Článek podporuje:
brankářské masky, hokejové lapačky, betony

Žádné komentáře:

Okomentovat