Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trialtol a příbuzné disciplíny

- V současné době se stávají na celém světě populární soutěže, v jejichž průběhu se vystřídá několik druhů sportů. Mezi ty které si získaly ve velmi krátkém časovém období světovou proslulost a velkou popularitu, patří triatlon.
- Skládá se z plavání, jízdy na kole a běhu.Triatlon ve své první podobě vznikl na Havajských ostrovech v roce 1977.V únoru 1978 byl poprvé odstartován triatlon na ostrově Oahu. Plavání prodělo okolo pláže Waikiki v délce 3,8 km, jízda na kole po okružní cestě kolem Oahu – 180 km a běh na 42 195 m po trase každoročního havajského maratónu v Honolulu. Tato soutěž se vymykala všem běžným sportovním normám, a proto byla nazvána závodem pro železného muže – IRONMAN.
- První zmínka o triatlonu u nás se datuje k roku 1980, kdy partičky nadšenců uspořádala pro vybranou skupinu vytrvalců na Slapské přehradě první triatlon na evropském kontinentu. První závod byl uspořádán v Plzni roku 1981 a Československo se stalo druhou zemí na světě, kde byl tento závod uskutečněn.
- 1984 založena Evropská triatlonová unie ETU zakládajícím členem bylo i Československo. Později vznikla Světová federace triatlonu FIT. Myslím si, že dnes je už triatlon zařazen do OH. J
- Dnes se v podstatě rozlišují následovné druhy triatlonů:
krátké - v délkách do tzv. olympijského triatlonu , do 1,5-40-10
střední – v délkách nad tzv. olympijský do 2-100-20
dlouhé – od 2,5-125-25 až po Železného muže 3,8-180-42
ultradlouhé – v jakýchkoliv délkách nad Železného muže
- Pravidla pro soutěže vycházejí z pravidel jednotlivých sportovních disciplín a jsou jen ve speciálních otázkách upraveny a rozšířeny tak, aby vyhovovaly současnému stavu a úrovni vývoje triatlonu. Dnes závodí dorost v délkách do 1,2-30-7,5. Muži a ženy soutěží v závodech ČR poháru a republikového mistrovství v délkách olympijského triatlonu a Železného muže. V těchto délkách se každoročně vypisují ME a MS. MS v závodě Ironman se koná vždy na původní trati na ostrove Oahu.
- Podobné disciplíny jsou duatlon běh jízda na kole a poět běh nejčastěji na tratích 7-30-3,5. od roku 1996 byly délky pro MS a ME změněny na 10-40-5.
- Další a mladší variantou, která má svůj původ v Austrálii je quadriatlon, který vznikl spojením závodů v plavání 5km, jízdy na kajaku na moři 20km, jízdy na kole 100km a půlmaratónem 21km.Nejznámější quadriatlon se koná každoročně na Ibize. Byl také základem pro první MS v roce 1994.
- Ještě můžeme zmínit ve Skandinávii populární skiatlon skládá se ze skoku, slalomu, a běhu to vše na jedněch lyžích typu LOIPE. J

Žádné komentáře:

Okomentovat