Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DĚLENÍ BÍLKOVIN PODLE PŮVODU

Bílkoviny dělíme podle původu příslušné potraviny na
živočišného původu
rostlinného původu
mikrobiálního původu (tato skupina není pro lidskou výživu podstatná)

živočišné bílkoviny
Pro
většinou obsahují dostatek všech es. AK
jsou lépe stravitelné
mají menší podíl vlákniny – je to výhoda v některých situacích
rychlejší tepelná úprava
mají vyšší podíl bílkovin na přijatý objem
nižší riziko alergií

Proti
vyšší ekonomické náklady
mají vyšší obsah tuku a cholesterolu
mají nízký obsah esenciálních mastných kyselin
riziko vzniku hnilobných produktů a provokace nádorových onemocnění, především tlustého střeva a prsu
jejich konzumace představuje vyšší zátěž pro játra a ledviny
mají vyšší obsah fosforu ve vztahu k Ca a Mg, mají málo Mg
nemožnost konzumace syrových zdrojů
vysoký obsah tuku a NaCl
riziko potravinové alergie na bílkovinu mléka

Žádné komentáře:

Okomentovat