Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tricepsový zdvih jednou paží v předklonu

Působení: Cvik výrazně ovlivňuje vnější a střední hlavu trojhlavého svalu pažního, ovlivněny jsou i svaly předloktí.
Výchozí poloha: Uchopte jednoruční činku odpovídající hmotnosti do levé ruky tak, aby dlaň směřovala v celém průběhu pohybu k tělu. Zaklekněte pravou nohou na lavičku, předkloňte se a pravou napjatou paži opřete dlaní o lavičku. Levá noha stojí na podlaze těsně vedle lavičky, levou paži pokrčte tak, aby nadloktí bylo rovnoběžně s trupem a předloktí s činkou kolmo k zemi. Hlava je v prodloužení trupu, pohled směřuje dolu.
Pohyb: Osou pohybu je loket, nadloktí musí zůstat v klidu bez pohybu. Stahem trojhlavého svalu pažního napínejte zvolna v lokti levou paži až do maximálně možné krajní polohy, po krátké výdrži pomalu a plně kontrolovaně vracejte do výchozí polohy.
Tréninkový typ: Cvik je možné provádět i bez opory o lavičku, případně i oběma pažemi současně. Zvyšují se tím však požadavky na koncentraci při jeho provádění, protože se zvyšuje tendence dopomáhat si souhyby těla. Nejčastější chybou je houpavý, setrvačníkový pohyb předloktí, při němž se vlastně ztrácí účinek zátěže na trojhlavý sval pažní. Velmi důležitá je koncentrace na pomalý pohyb a jeho stálou kontrolu. Izolovaný průběh pohybu lze zvýraznit tím, že zvýšíme hloubku předklonu (je možné se až opírat hlavou o lavičku).



4Tricepsový zdvih v lehu na lavičce
Působení: Především na vnitřní a střední hlavu tricepsu, ovlivněny jsou i svaly předloktí.
Výchozí poloha: Leh na zádech na vodorovné lavičce, chodidla jsou opřena o zem, v předpažení držíte nadhmatem nakládací činku odpovídající hmotnosti, ruce jsou přibližně dvacet centimetrů od sebe.
Pohyb: Nadloktí zůstává bez pohybu, předloktí se pohybuje po půlkruhové trase směrem dolů a k obličeji. Dolní krajní poloha je těsně nad obličejem. Bez zastavení, pouze stahem trojhlavých svalů pažních, se plynule a bez souhybu těla vracejte do výchozí polohy. Proveďte v plánovaném počtu opakování.
Tréninkový typ: Variace tohoto cviku spočívá v možnosti úchopu podhmatem nebo ve změně šířky úchopu osy činky. Doporučujeme účast pomocníka, který může podat a odebrat činku, případně může lehce dopomáhat při posledních opakováních v serii.

Žádné komentáře:

Okomentovat