Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příprava cyklistů na MTB maratóny

Cyklistika, jakož to vrcholový sport, je velmi jednostranně svalově založena. Pracují zejména dolní končetiny, vynímečně i horní a to pouze velmi krátkou dobu. Svalové skupiny trupu bývají velmi oslabeny a proto je nutno kompenzovat tuto svalovou disbalanci přiměřeným posilováním břišních a zádových svalů. Je nutné si ale uvědomit, že tato cvičení by měla být pouze kompenzační, nikoliv na objem svalové hmoty. S tím totiž roste i hmotnost sportovce a ta je u cyklistů velmi ovlivňujícím faktorem. Horská cyklistika se vyznačuje některými odlišnostmi. Zejména značnější prací horních končetin a pletence ramenního. Při náročných sjezdech a stoupáních nerovným terénem je zapotřebí síla k udržení řidítek ve správné stopě a ke kompenzování nerovností terénu. Proto by „bikeři“ měli pravidelně zahrnovat posilování horní končetiny a ramen do svého treninku.
Mezi kompenzační cvičení je potřeba zařadit posílení a protažení krční páteře, zad a břišních svalů. Zejména pak protahovat celé dolní končetiny, které převážněu cyklistů mají velkou tendenci ke zkrácení.
Použité cviky aplikujeme v zimní přípravě skupiny dospělých cyklistů, kteří se připravují na nadcházející sezónu v Bikemaratonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat