Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rytmická gymnastika

Základní pojmy hudebně pohybové nauky


Tempo
Volba správného tempa ke cvičení je jedním z důležitých faktorů, které rozhodují o jeho kvalitě. Jak zvolíš adekvátní tempo hudební ukázky? Je třeba znát pohybový obsah a charakter cvičení.
např. vhodné tempo pro cvičení basketbalu s hudbou - MM = 120 odpovídá hranici mezi středním a rychlým tempem. Vhodnost výběru skladby ještě ovlivní obsah cvičení – pravidelný cyklický pohyb, rychlost driblinku, proto je třeba zvolit hudební doprovod s pravidelným rytmickým členěním, bez výrazných dynamických změn.


Takt
Taktové označení je definováno zlomkem na začátku notové osnovy, např. 2/4, 3/4, 4/4 (C). Co znamená čitatel ve zlomku? Právě tolik počítacích dob, které budeš používat při cvičení.

Metrický impulz
A nyní si zkontroluj svou schopnost orientovat se v hudební ukázce tak, abys zahájil cvičení na první dobu taktu. Poslechni si různé skladby z pohledu „hudební matematiky“ – z pohledu jejího pravidelného členění a nauč se rozlišit prostřednictvím metrického impulzu první dobu každého taktu.



Realizace poznatků z hudebně pohybové nauky do konkrétní pohybové
činnosti

Vlastní cvičení je nejvhodnější tvořit tak, aby se mohlo uplatnit počítání na jeden (4 doby), dva (8 dob) nebo čtyři (16 dob) takty. Takto vzniknou celky, které budou v souladu s hudebním členěním.

Žádné komentáře:

Okomentovat