Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tah v předklonu

Působení: Přímo je zatěžován široký sval zádový, dvojhlavý sval pažní a vzpřimovače páteře, ovlivněny jsou dále svaly zápěstí, sval trapézový, zadní hlavy deltových svalů a svaly rombické.
Výchozí poloha: Ve stoji rozkročném se předkloňte a uchopte na zemi ležící nakládací činku přibližně v šíři ramen. Mírným pokrčením nohou dosáhnete snížení napětí na bederní část páteře. Zvedněte činku tak, aby byla nad zemí, trup má být přibližně vodorovně se zemí, hlava zvednuta, pohled směřuje vpřed.
Pohyb: Přitahujte činku směrem k trupu pouze pohybem paží bez jakéhokoli souhybu tělem. Horní krajní polohy je dosaženo dotykem osy činky s trupem, nadloktí je ve vztahu k trupu přibližně v úhlu 45. Plně kontrolovaně spouštějte činku do výchozí polohy. Proveďte v plánovaném počtu opakování.
Tréninkový typ: U cviku je možné měnit šířku úchopu činky, úhel předklonu i bod na trupu, k němuž osu činky přitahujeme (více k hrudníku nebo k pasu). Hmotnost činky musí být vždy volena tak, aby bylo možné provést předpokládaný počet opakování bez dopomoci souhybu těla. Cvik klade značné nároky na vzpřimovače páteře, které jsou u většiny začátečníku oslabené. Začněte proto s malou zátěží a hmotnost činky zvyšujte velmi postupně. Při potížích s bederní páteří cvik nezařazujte. Někteří kulturisté používají při cvičení s velkými zátěžemi opasek, který zpevňuje oblast bederní části páteře a snižuje riziko okamžitého zranění (z dlouhodobého hlediska má však používání opasku jisté nevýhody).

Žádné komentáře:

Okomentovat