Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Infarkt myokardu

Příznaky infarktu jsou podobné jako u anginy pectoris s tím rozdílem, že bolest je citelnější, je delší a nezávisí na dýchání ani na pohybu. Dalšími příznaky je tíživý pocit strachu, nevolnost, zvracení a silné pocení. Rozdíl je také v tom, že léky zabírající u záchvatu anginy pectoris tady téměř vůbec nepomůžou.
Infarktem rozumíme stav, kdy je průchod krve ztížen nebo znemožněn aterosklerotickým plátem, následně vznikne krevní sraženina. Ta pak ucpe věnčitou tepnu a to sníží velmi významně přívod krve a kyslíku do některé z částí srdečního svalu. Při vážném nedostatku kyslíku začínají buňky v poškozené části srdečního svalu odumírat. Jestliže se ucpe hlavní tepna zásobující levou komoru, je to daleko závažnější, než je-li postižena drobná periferní větev. Jestliže se obnoví normální přívod krve, svalová tkáň se začne hojit, odumřelé buňky jsou nahrazeny vazivovými buňkami a na srdci vznikne jizva. Vazivové buňky však nejsou schopny se stahovat jako původní buňky, proto je velmi důležitá správná medikamentózní léčba a rehabilitace pod vedením odborných pracovníků.

Vysoký krevní tlak- arteriální hypertenze

Může být příčinou vzniku i urychlení průběhu aterosklerózy.

Projevuje se bolestmi hlavy, bolestmi v hrudníku, úzkostí, častým krvácením z nosu atd.Při vysokém krevním tlaku jsou vnitřní strany tepen příliš namáhané. Tepny přestávají být elastické, tuhnou a snižuje se jejich průměr. Také se na jejich stěnách usazují tuky. Při vysokém krevním tlaku se pohyb stává namáhavějším

Žádné komentáře:

Okomentovat