Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tricepsové stahování kladky

Působení: Nejvíce cvik ovlivňuje vnější hlavu trojhlavého svalu pažního, méně již jeho hlavu střední a vnitřní.
Výchozí poloha: Úzký stoj rozkročný v odpovídající vzdálenosti od kladky, nadloktí paží pokrčených v loktech přitiskněte lehce k tělu, rukama uchopte držadlo či držadla kladky. Hlava je vzpřímena, pohled směřuje vpřed.
Pohyb: Postupným půlkruhovým pohybem předloktí stahujete kladku až do natažení paží, lokty a nadloktí mají být bez pohybu. Bez zastavení v krajní poloze se kontrolovaně vracejte do výchozí polohy.
Tréninkový typ: Nejčastější chybou začátečníků je při tomto cviku souhyb loktů. Během celého pohybu mají být lokty bez pohybu, máte mít pocit, že jsou přišroubovány k trupu. Při tomto přístupu je sice možné cvičit pouze s menší hmotností zátěže, ale působení na trojhlavý sval pažní je přesnější a účinnější než při použití vysoké zátěže při současné dopomoci svaly trupu. Častou chybou je též zvýšený předklon trupu, jisté nalehnutí na držadlo kladky, které zapojuje do pohybu silnější svaly zádové.
6.Benchpress s úzkým úchopem

Působení: Cvik ovlivňuje trojhlavý sval pažní, vnitřní část prsních svalů a přední hlavu svalů deltových.
Výchozí poloha: Připravte si na stojan benchpressové lavičky činku přiměřené hmotnosti. Lehněte si na záda na lavičku, chodidla pevně opřete o zem. Uchopte nakládací činku úzkým úchopem (dlaně asi ve vzdálenosti 15 cm od sebe), zvedněte ji ze stojanů a stabilizujte nad tělem.
Pohyb: Plně kontrolovaně spouštějte činku na hrudník a bez přerušení se plynule vracejte do výchozí polohy. Proveďte plánovaný počet opakování.
Tréninkový typ: Provedení tlaku v lehu s úzkým úchopem je výrazně náročnější než provedení se širokým úchopem. Proto musí být také značně snížena hmotnost zátěže. U tohoto cviku je nutná dopomoc spolucvičencem v posledních opakováních, zvláště v poslední třetině pohybu směrem nahoru. Někteří cvičenci používají i opačné držení osy činky (dlaně směřují směrem dozadu).

Žádné komentáře:

Okomentovat