Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Liga mistrů

V prestižní klubové soutěži jde nejenom o slávu, ale také o mnohamiliónový tok peněz, který účast v Lize mistrů zajišťuje. V přepočtu na víc než 900 miliónů korun si přišel poslední vítěz fotbalové Ligy mistrů, anglický Liverpool. Příjmy z Ligy mistrů tvoří dva zdroje. Základním jsou bonusy za body a postupy, druhým podíl na příjmu z marketingových a televizních práv, který je významný především pro země s velkou populací.
Za postup do základní skupiny se vyplácí 2,5 miliónu švýcarských franků (cca 47,25 miliónu korun), za každý z šesti odehraných zápasů ve skupině pak přibude vždy půl miliónu franků (9,45 miliónu korun). Další peníze lze získat za bodové zisky: za remízu se vyplácí čtvrt miliónu franků (4,73 miliónu korun), za vítězství jednou tolik. A protože od osmifinále se hraje vyřazovacím systémem, dál se už vyplácí peníze pouze za postupy do dalších kol soutěže.

Real Madrid je stále nejúspěšnějším týmem v Lize Mistrů se třemi vítězstvími. Také je to nejúspěšnější tým celkově s devíti triumfy, následuje AC Milan se šesti, pěti pro Liverpool a čtyřmi pro Bayern a Ajax. Real také drží prvenství v účasti ve finále, kde se objevil 12krát. Zajímavé je, že úspěch AC v roce 2002/2003 přišel po 19 zápasech, začal ve třetím předkole a byl zakončen úspěšným penaltovým rozstřelem proti Juventusu ve finále. Nejlepším střelcem je hráč Realu Madrid Raul Gonzales Blanco s 50 vstřelenými góly.
Letošní finále Ligy mistrů se bude hrát ve Francii na stadionu Stade de France, který má kapacitu 80000 míst. Ve Francii je to také proto, že letos slaví UEFA 50 let od založení

Žádné komentáře:

Okomentovat