Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

U lipofilních vitaminů je pro jejich vstřebávání důležitý obsah T ve stravě – min. 20%.
U hydrofilních vitaminů většinou nebývají problémy, kromě vit. B12, niacinu a k. listové.
Vitamin A (retinol) – ve formě esteru retinolu, je již v žaludku a v tenkém střevě hydrolyzován – jako retinol transportován do střevní sliznice. Podmínka: dostatek T, přítomnost žlučových kyselin. RK karotenů je o ½ nižší.
Vitamin D – vytváří se v pokožce z provitaminů, taky se vstřebává ve střevě za podpory Ca a P. Podmínka: přítomnost T. Vstřebávání snižuje vysoké množství Ca.
Vitamin E – Podmínka: dostatek T, normální sekrece žluči.
Vitamin K1 – z rostlinné stravy, vstřebává se ve střevě do lymf. Oběhu, ale RK je nízký.
VitaminK2 – vytváří se ve střevě působením mikroflory. 100%vstřebání.
VitaminB1 – vstřebáván v horních partiích tenk. střeva téměř ze 100%, zejm. při nižších koncentracích ve stravě. Alkohol a CO2 snižují vstřebávání, a to podstatně.
Vitamin B2 – ve stravě většinou vázán na B nebo fosfáty. Při trávení dochází k enzymové hydrolýze, pak vstřebávání v tenkém střevě.
Vitamin B6 – pokud se vyskytuje ve formě fosfátů, musí být uvolněn, pak vstřebán v tenkém střevě.
Vitamin B12 – pro vstřebání požaduje „vnitřní faktor“, glykoproteid. Stupeň vstřebávání závisí na množství ve stravě.
Niacin – často ve formě koenzymů a z nich se dobře vstřebává jako volná nikotinamid nebo kyselina nikotinová. Často je vázán na sacharidickou nebo bílkovinnou složku a je velmi obtížně štěpitelný.

Žádné komentáře:

Okomentovat