Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejčastější oční potíže

Příklady očních vad, které mohou být léčeny pomocí očních cviků:
Oční únava
Únava očí je civilizačním postižením zraku. Je způsobena dlouhodobým soustřeďováním na krátkou vzdálenost - což právě dnešní doba rozmachu počítačů často vyžaduje. Příznaky oční únavy jsou například tiky a napětí v očních víčkách, bolesti hlavy, suché, unavené začervenalé oči. únava nespavost, rozmazané nebo dvojité vidění... Odezva na oční terapii je u této poruchy dobrá a rychlá.
Stabilní krátkozrakost
Krátkozrakost znamená obtížné zaostřování na dálku. Jejím podkladem je přílišná délka oka nebo zvýšená lomivost čočky. Pro korekci se používají brýle s konkávními skly - rozptylky. Stabilní typ krátkozrakosti se již dále nezhoršuje. Pomocí očních cviků lze zlepšit schopnost zaostřování na dálku a snížit počet dioptrií. Důležitou součástí léčby je zvykání si na slabší skla dioptrických brýlí a pozorování vzdálených předmětů. Jsou doporučeny aktivity, zlepšující vidění na dálku, jako například golf, tenis, kuželky aj.
Progresivní krátkozrakost
Jedná se o krátkozrakost, která se postupně zhoršuje. Dle různých stupňů krátkozrakosti se používají různé druhy léčby. Cílem je stabilizovat zrak tak, aby se krátkozrakost již dále nezhoršovala.

Dalekozrakost a vetchozrakost
Obě poruchy se projevují zhoršeným zaostřováním na blízko a korigují se konvexními skly - spojkami. Rozdíl je v tom, že dalekozrakost bývá i u mladších při zkrácené délce oka v podélné ose, zatímco vetchozrakost souvisí se stárnutím. Věkem ztrácí oční čočka pružnost, zpomaluje se zaostřování, blízké předměty se jeví rozmazané... Obojí zvyšuje riziko šedého zákalu, degenerace, zeleného zákalu a syndromu suchého oka. Oční cviky mohou tato rizika snížit a oddálit zhoršování zraku.
Astigmatismus
Dvojité i vícenásobné vidění při nepravidelném zakřivení rohovky. Koriguje se cylindrickými skly nebo kontaktními čočkami. Provází ho často vadné držení těla. Terapie se proto zaměřuje také na zlepšení postoje, což často vede ke zmírnění, či dokonce eliminaci této vady.

Žádné komentáře:

Okomentovat