Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posilování-triceps

Tricepsový zdvih ve stoji s nakládací činkou
Působení: Primárně na vnitřní a mediální hlavu trojhlavého svalu pažního, méně na jeho hlavu vnější.
Výchozí poloha: Úzký stoj rozkročný, napjaté paže nad hlavou drží nakládací činku, lokty jsou co nejblíže k hlavě. Hlava je vzpřímena, pohled směřuje vpřed, pánev je podsazena (aby nedocházelo k nadměrnému prohýbání v oblasti bederní části páteře).
Pohyb: Nadloktí a lokty zůstávají bez pohybu a během celého cviku co nejblíže k hlavě. Plně kontrolovaně spouštějte činku půlkruhovým pohybem za hlavu. Po dosažení dolní krajní polohy se bez přerušení vracejte plynule a bez souhybu tělem (tj. pouze stahem trojhlavých svalů pažních) zpět do výchozího postavení.
Tréninkový typ: Většina začátečníků se dopouští stejné chyby - v průběhu pohybu posouvají lokty do stran. Čím dále jsou lokty od hlavy, tím je provedení cviku snazší, současně však je i méně ovlivňována cílová svalová skupina. Neprohýbejte se v bederní části páteře, nepomáhejte si cukáním těla či pohupováním v kolenou. Provádění tohoto cviku v sedu či kleku značně omezuje možnost dopomoci trupu. Doporučujeme provádět tento cvik s dopomocí spolucvičence (podávání a odebírání činky).


2. Tricepsový zdvih ve stoji s jednoruční činkou
Působení: Primárně na vnitřní a mediální hlavu trojhlavého svalu pažního, méně na jeho vnější hlavu.
Výchozí poloha: Úzký stoj rozkročný, ve vzpažení držíte na dlaních (které jsou vytočeny směrem nahoru) a mezi palci obou dlaní jednoruční činku přiměřené hmotnosti, hlava je vzpřímena, pohled směřuje vpřed, pánev podsazena, břišní svaly staženy.
Pohyb: Lokty a nadloktí mají zůstat v průběhu celého cviku v klidu, kontrolovaným pohybem předloktí spouštějte činku za hlavu do spodní krajní polohy, bez přerušení ji kontrolovaným půlkruhovým pohybem vracejte do výchozí polohy.
Tréninkový typ: Celý pohyb musí proběhnout bez souhybu trupu. Kontrolujte, zda se neprohýbáte v zádech. Cvičit lze též v sedu či kleku nebo pouze jednou rukou, přičemž druhá ruka přidržuje loket cvičící paže. Necvičte tento cvik se špatně zajištěnými jednoručními nakládacími činkami. Při uvolnění závěru může dojít ke zranění.

.

Žádné komentáře:

Okomentovat