Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tupozrakost a šilhání

Tupozrakost - oslabené vidění na některé oko. Šilhání - odklon jednoho oka od zrakové linie odpovídající správnému zaostření. U těchto vad je velmi účinné nošení pásky přes oko několik hodin denně, což přinutí slabší oko vyvíjet se. Poté následují oční cviky ke zlepšení očních pohybů a koordinace. Cvičení může pomoci i u syndromu suchého oka, šedého zákalu atd.
Zásady pro cvičení a sportovní činnost
Při cvičení je třeba vyloučit skoky a tvrdé doskoky, prudké pohyby hlavou, hluboké předklony a rychlé změny poloh. Nezařazujeme míčové hry a kontaktní hry vůbec pro špatný odhad vzdá­lenosti, vylučujeme rovněž statické silové prvky, kdy dochází k zadržení dechu, tudíž ke zvýšeníkrevního tlaku a k riziku odchlípení sítnice. Jen minimálně používáme nářadí a náčiní s ohledem na problémy s prostorovým viděním. Neměli bychom zapomínat na rytmická cvičení a tance, které napomáhají rozvoji prostorové orientace, smyslu pro rytmus, což vede k lepší lokomoci. Výsled­kem je pružná a bezpečná chůze.
Postižení by se měli naučit zvládat prostorovou orientaci např. chůzí po čáře, uvědomovat si tělo v prostoru cvičením obratů, trénovat odhad vzdálenosti, schopnost návratů, určování směrů, seznamovat se s různým typem terénu, učit se napodobovat pohyb.
Vážně zrakově postižení běhají s vodičem, či za pomoci zvukového signálu.
Sportoviště musí být dobře osvětlena.
Brýle by měly být dostatečně připevněné, vhodné jsou kontaktní čočky.

Žádné komentáře:

Okomentovat