Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historie Ligy Mistrů

Liga mistrů odstartovala měsíc po prvním kongresu UEFA, který se odehrával ve Vídni druhého března 1955, tehdy byla nazývána Evropský pohár a kupodivu to nebyla počáteční iniciativa UEFA.

Zakládající členy UEFA více zajímalo zakládání nadnárodních lig. Francouzský deník L´equipe a jeho novinář Gabriel Hanot, chtěl založit Evropskou klubovou soutěž. Hanot s kolegou Jacquesem Ferranem, vytvořili projekt turnaje hraného ve středeční večery. Turnaj iniciovaný L´equipe neurčoval, že účastnické týmy musí být šampióni ve svých zemích a tak deník pozval kluby, které byli nejvíce uznávány fanoušky. Zástupci šestnácti klubů byli pozváni na setkání druhého a třetího dubna 1955 a pravidla L´equipe byla jednohlasně schválena.

První zápas se odehrál v Lisabonu, kde místní Sporting udržel remízu 3:3 s FK Partizan. Jugoslávci vyhráli odvetu v Bělehradě 5:2 a postoupily do dalšího kola. Real Madrid CF si okamžitě turnaj přivlastnil výhrou prvních pěti finálových zápasů. Po té také jiné kluby začali ochutnávat slávu vítězství. Bayern Mnichov a Ajax Amsterdam vyhráli soutěž třikrát za sebou. Nicméně nikdo z klubů nebyl v soutěži dominantní dlouhou dobu. Ajax čekal 22 let než se propracoval ke čtvrtému titulu, Madrid vyhrál v roce 1998 po 32 letech a penaltový rozstřel v Miláně v roce 2001 ukončil 26 leté čekání Bayernu na čtvrtou výhru. FC Liverpool vyhrál čtyřikrát v letech 1977-1984, toto období je téměř ryze anglické, neboť v nich kromě Hamburgu SV vyhráli týmy s ostrovů. Liverpool opět zazářil v roce 2005, kdy porazil AC Milán 3-0 na penalty v pravděpodobně nejvíce vzrušujícím a nejvíce památném finále.

Žádné komentáře:

Okomentovat