Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROZDĚLENÍ BÍLKOVIN

jednoduché – albuminy (laktoalbumin – v mléce, albumin vaječný, inzulin,…)
globuliny (aktin, myosám,fibrinogen, séroý globulin, rostliné globuliny)
gluteliny – spolu s prolaminy tvoří bílkovinu lepku gluten
prolaminy¨- gliadin, zein (v kukuřici).
histony – v plazmě buněčného jádra
protaminy –ve vaječných buňkách ryb
skleroproteiny – tvoří podpůrnou hmotu buňky (kolagen,elastin, keratin)
2. složené - obsahují i látky nebílkovinné povahy (tzv. prostetická skupina), vázané celkem volnou vazbou na protein
glykoproteiny – obsahují sacharidovou skupinu, podle obsahu sacharidů je dělíme – glykoproteiny s obsahem sacharidů <> 4% (tzv. muciny)
lipoproteiny – mají na protein navázaný neutrální tuk nebo jiné lipidy. Jsou dobrými emulgátory, mají velký význam v metabolismu při transportu tuků v krvi. Jsou v krevní plazmě, buněčných membránách, vaječném žloutku, mléce.
Fosfoproteidy – kasein
Nukleoproteiny- bílkoviny + nukleové kyseliny, důležitá role v dědičnosti. Jsou v buněčných jádrech.
Chromoproteiny – jako prostetickou skupinu obsahují barviva. (hemoglobin, chlorofyl,…)
Metaloproteiny – obsahují vázaný kov (ferritin)

Žádné komentáře:

Okomentovat