Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ROSTLINNÉ BÍLKOVINY

Pro
nízké výrobní náklady, nižší cena
nižší obsah toxických látek
bez cholesterolu
vysoký obsah esenciálních MK
možnost konzumace syrových zdrojů
vyšší obsah vody

Proti
nutnost vyššího objemu potravy k získání určitého množství bílkovin
nekompletnost AK
nižší stravitelnost
delší doba tepelného zpracování
nižší energetická hodnota
vyšší riziko výskytu plísní, těžkých kovů
riziko potravinových alergií

fyziologická potřeba bílkovin
Zdraví: g/kg tělesné hmotnosti a den
Kojenci do 6 měsíců 1,7
Batolata 1,0-1,2
Starší děti 1,0 v pubertě individuálně 1,0-1,5
Dospělí 0,75 – 0,8
Těhotné 0,75-0,8 + 15 g denně
Kojící 0,75- 0,8 + 20 g denně

Příjem 0,5g/kg/den za předpokladu malé fyzické zátěže je minimální příjem nutný ke krytí bazálních ztrát vznikajících při metabolických pochodech v organismu. Pro normální aktivitu je zapotřebí asi dvojnásobek tohoto množství (funkční minimum), u kvalitního proteinu činí 0,75 g/kg/den.
Nároky na přívod bílkovin ovlivňuje řada faktorů: stravitelnost potravin, rychlost syntézy bílkovin v těle, podíl sacharidů a tuků ve výživě, horečka, stresová situace, užívání léků, závažné metabolické poruchy, apod. Doporučená dávka bílkovin čin 10-15% denního energetického příjmu.
Celotělová syntéza proteinu je u zdravého člověka funkcí příjmu proteinu z potravy. Svého maxima dosahuje při příjmu 1,5-1,7 g proteinu/kg/den, za podmínek adekvátního příjmu energie. Vyšší příjem proteinů znamená pouze zvýšení katabolismu bílkovin s vyšším vylučováním urey. V praxi by neměl příjem bílkovin převyšovat dvojnásobek výše uvedené doporučené hodnoty.
Vegetariánský způsob stravování s eliminací masných výrobků lze považovat z hlediska proteinového metabolismu za postačující, za předpokladu příjmu kvalitních bílkovin mléčných a vaječných. Přísná vegetariánská dieta (vegani) nepovolující žádné proteiny živočišného původu, může být velmi nebezpečná a neměla by být užívána u rostoucího organismu, nemocných v nevyrovnaném metabolickém stavu, v těhotenství, apod.


Žádné komentáře:

Okomentovat