Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavba bílkovin

Stavba bílkovin: skládají se ze 4 základních prvků: C,O,H,N a malého množství S. Tyto prvky tvoří základní stavební složku bílkovin Aminokyseliny. AK jsou organické kyseliny s 1 nebo více aminovými skupinami NH2 a karboxylovou skupinou COOH. Aminokyseliny jsou mezi sebou spojeny peptidovými vazbami.
Spojením AK vznikají peptidy. Podle počtu z přítomných AK rozlišujeme:
- dipeptidy
- oligopeptidy (2 – 10)
- polypeptidy (11 – 100)
- proteiny (>100)
Rostliny syntetizují všechny AK z anorganických sloučenin (dusík získávají z dusičnanů půdy vytvořený z amoniaku činností nitrifikačních bakterií). Živočichové jsou odkázáni na organické dusíkaté látky vyrobené rostlinami nebo jinými živočichy (dostávají je potravou ve formě proteinů). Neumějí totiž vytvořit aminovou skupinu NH2. Bílkoviny se musí v trávicím traktu živočichů rozložit na AK a opět vzniknout „de novo“ jako bílkoviny tělu vlastní.
AK rozdělujeme na esenciální, které musí organismus přijmout v potravě,protože si je nedovede sám vytvořit. Dále rozdělujeme AK na semiesenciální, které jsou nezbytné pouze v určitém období, či situacích (růst). Neesenciální AK organismus potřebuje, ale dokáže si je vytvořit sám.
AK esenciální : Valin, Leucin, Isoleucin, Methionin, Lysin, Phenylalanin, Threonin, Tryptofan.
AK semiesenciální: Arginin, Histidin (období růstu), Tyrosin (selhání ledvin)
AK neesenciální: Glycin, Alanin, Serin, Glutamin, Asparagin, Tyrosin, k.glutamová, k. asparagová, taurin, ornitin, Cystein

AK Val, Leu, Ileu mají stimulační účinky na proteosyntézu ve svalové tkáni a podporují anabolismus.
AK Cys, Met jsou hlavními zdroji síry v potravě. Organismus dovede vytvořit Cys z Met, nikoli však naopak. Cystin je tvořen 2 molekulami Cysteinu a je nachází se například v inzulinu a keratinu. Methionin má důležitou úlohu v organismu – nedostatek, nebo nadbytek Met vede k poruše funkce jater.
AK Phe a Tyr (tvoří se z Phe) jsou v pigmentu melaninu řasnatém tělísku oka a v organismu se z nich tvoří hormony adrenalin a tyroxin.
AK Try je potřebný pro syntézu k. nikotinové.
AK Lys je nedostatkový v přísně vegetariánské dietě, je to limitující AK v obilovinách.
K. glutamová je obsažena ve velkém množství v pšeničném proteinu gliadinu. Fyziologické dávky oddalují svalovou únavu a zlepšují vyšší nervovou činnost. Vzhledem k účinkům toxických metabolitů je nebezpečné podávat vysoké dávky k. glutamové dětem do 3 let, u nichž není dokončen vývoj CNS.
AK His je důležitá pro růst a obnovu tkání.
AK Arg je součástí malého Krebsova cyklu tvorby močoviny v játrech.
AK Pro a Hydroxyprolin obsahují pyrolové jádro, které se vyskytuje též v porfyrinech obsažených v hemoglobinu a cytochromech. Obě AK jsou v kolagenu a v ostatních bílkovinách pojivové tkáně.

Žádné komentáře:

Okomentovat