Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Protahovací cvičení

Slouží k obnově fyziologické délky svalu. Zkráceny jsou hlavně – vazivová složka svalu, svalový skelet i šlachy.
Důležitou úlohou při provádění těchto cvičení je tlumit a oddálit reflexy, které vyvolávají obrannou kontrakci protahovaného svalu. To lze dosáhnout :
· záměrnou – volní relaxací svalu,
· cvičení ve staticky nenáročných polohách,
· pomalým cvičením
· postizometrickou relaxací

Při zahájení cvičení musíme zaujmout tzv. protahovací polohu = poloha, v které se sval natáhne na svoji momentálně největší možnou délku.

Posilovací cvičení :

Jejich úkolem je zvýšit funkční zdatnost oslabených či k oslabení náchylných svalů. Při posilování oslabených svalů je nejprve důležité odstranit negativní působení jeho antagonisty. To provádíme jeho protažením, čímž odtlumíme oslabený sval. Tím navodíme podmínky, které jsou důležité pro vlastní posílení oslabeného svalu.
Zařazujeme cvičení dynamická pomalá, při kterých provádíme pohyby proti přirozenému odporu gravitace, kdy vlastní zátěž vytváří hmotnost příslušného segmentu.

Pohyb těla a jednotlivých částí je jen jednou z funkcí tohoto ústrojí. Základním úkolem pohybového aparátu je udržet naše tělo pohromadě. Zpevňovat je tak, aby bylo možné provádět potřebné pohyby. Teprve z této syntézy držení a pohybu lze vysvětlit skutečný význam pohybového systému a porozumět i podstatě problému v případech, kdy jeho funkce, a to jak držná, tak pohybová selhává.

Žádné komentáře:

Okomentovat