Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Biomechanická analýza plaveckých stylů

Trénink plavců se soustřeďuje především na posilování svalstva, které zabezpečuje pohyb těla vpřed a stabilizaci trupu.
Při plavání stylem prsa se na pohybu těla podílejí flexory a extenzory horních končetin a svaly ramenního pletence. Ve fázi tahu pracují m. biceps brachii, m. brachialis, m. brachioradialis, flexory ruky i svaly zabezpečující vnější rotaci ruky. Ve fázi zdvižení paže (recovery) se zapojují extenzory a elevátory horní končetiny. Na dolních končetinách zajišťují pohyb flexory kyčelního a kolenního kloubu (mm. ischiocrurales). Rozkročný švih, při kterém dochází k vnitřní rotaci stehna a vnější rotaci bérce, zabezpečuje m.biceps femoris. Extenzi nohy provádí m. tibialis anterior a v druhé fázi pohybu, kdy nastupuje extenze kyčelních a kolenních kloubů, dochází k zapojení m. gluteus maximus, mm. ischiocrurales a m quadriceps femoris. Flexi nohy provádí m. triceps surae. Na stabilizaci trupu se podílejí svaly břicha a zad.
Při plavání stylem kraul se v tahové fázi zapojují flexory hk a flexory ruky, v tlakové fázi extenzory hk a ve fázi vracející se ruky, hlavně m. deltoideus. Pro pohyb dk jsou nejdůležitější flexory a extenzory kyčle.
Plavání motýlkem je podobné kraulu a zatěžuje stejné svalstvo. Jen akce hk a akce dk následují soupažně a sounožně. Dochází tak k výrazným pohybům trupu, což předpokládá zvýšenou pohyblivost v oblasti páteře a dobrou výkonnost břišních a zádových svalů.
Plavání stylem znak lze také srovnat s kraulem, ovšem v opačné poloze. Ve fázi recovery se kladou zvýšené nároky především na přední část deltového svalu. Pohyb dk se uskutečňuje stejnými svaly.
Pokud je jedinec při plaveckém tréninku přetěžován, výsledek se potom ukáže spíše negativní, ať již po stránce výkonové, tak po stránce zachování zdraví.
K fyzickému přetížení může dojít:
- násilným protahováním a zvětšováním rozsahu pohybu v ramenních kloubech ( poškození kloubního pouzdra, luxace a subluxace ram. kloubů, sternoklavikulárních kloubů, hlezenních kloubů, atd.)
- mechanické přetížení orgánů lokomočního aparátu při vrcholovém plavání: svalů, šlach, úponů šlach a vazů, kloubních pouzder, chrupavčitých destiček (menisky kolen, meziobratl. destičky)
- zhoršení proprioceptivních funkcí a pohybových schopností na suchu

Plavecké rameno
Je způsobené trvalým přetížením ramene – při každém záběru dochází k narážení šlach a úponů m.supraspinatus a dlouhé hlavy m. biceps humeri na korakoakromiální vaz nebo přední okraj nadpažkového výběžku a následné zánětlivé reakci. Faktory, které napomáhají rozvoji poškození ramene jsou: instabilita ramene, oslabené svaly a vazy a to vše spolu se špatnou technikou pohybu.
Jako prevenci lze doporučit změnu techniky, dále posilovací cvičení rotátorů paže a protahování vnitřních rotátorů.


Prsařské koleno
Projevuje se bolestí na vnitřní straně kolene. Jde o zánětlivou reakci především vnitřního postranního vazu a vazů patelo-femorálního spojení, případně vnitřního menisku v důsledku nadměrného namáhání vbočením kolene. Příčinami je opět instabilita kolene a nesprávná technika kopu – nadměrná abdukce stehen při přitahování nohou.
Prevence spočívá zejména v nácviku správné techniky pohybu, protahovaní ohybačů kolen na zadní straně stehna a izometrické posilování kvadriceps femoris.

Žádné komentáře:

Okomentovat