Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DYNAMOMETRIE

Dynamometrie je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.
Izometrická síla – Izometrická dynamometrie Izometrická síla je založena na izometrické svalové kontrakci, při níž roste svalové napětí, sval nemění svoji délku a externí mechanická práce je nulová. Pro měření izometrické síly se užívají tyto přístroje:
· Jednoduché piezoelektrické tensometry (dříve mechanické) jsou pro měření síly malé svalové skupiny (pro ovládání 1 kloubu), většinou se zobrazením síly na displeji. Některé lze připojit k počítači a výsledky matematicky a graficky zpracovávat (křivka závislosti síly v čase, maximální síla atd.). Tensometry mohou být malé přenosné nebo zabudovány do speciálního křesla či lůžka pro fixaci pacienta.
· Složitější systémy jsou dynamometry - pro měření síly větších svalových skupin (více kloubů)
Postup měření - příklad kontroly efektu cvičení na zlepšení síly extenzorů kolene na začátku a konci hospitalizace (po 2 týdnech) na lůžkovém rehabilitačním oddělení:1. Poučení a fixace pacienta vsedě v křesle (kyčle a kolena v 90o flexi).2. Nasazení popruhu spojeného s tenzometrem na distální konec bérce, změření délky páky bérce (od tibio-femorální štěrbiny do středu pásu). Popruh je pevný, neumožňuje pohyby v kolenním kloubu.3. Trojí měření maximální síly v co nejkratším čase (3 sec) se 7-vteřinovými intervaly pro odpočinek a uvolnění. Měření se provádí na obou dolních končetinách.
Menší počet měření by motoricky oslabeným pacientům nemusel stačit na nácvik, větší počet pokusů vede k větší únavě. Vyhovující délka intervalů pro odpočinek byla ověřena empiricky na 160 pacientech.

Žádné komentáře:

Okomentovat