Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lyžařské dovednosti,Lyžařské schopnosti

Lyžařské dovednosti
Běh na lyžích je lokomoční pohyb vytrvalostního charakteru, při kterém se pro zajištění pohybu po sněhu neustále opakují stejné pohybové dovednosti.

Do základních lyžařských dovedností patří:

Nácvik základního postoje
Jízda v základním postoji
Rovnováha ve skluzu na jedné lyži
Přenášení hmotnosti z lyže na lyží
Postavení zatížené lyže z plochy na hranu a zpět
Sjíždění
Pluh
Poloviční pluh (jednostranný přívrat)
Rychlé zahranění – brzdíme jako hokejista, jehož obě brusle se prudce otočí kolmo na směr pohybu
Výstup „stromečkem“
Výstup stranou
Odšlapování
Oblouk v pluhu
Oblouk z přívratu vyšší lyže – oblouk začneme nadlehčením vyšší (vnější) lyže a natočíme ji do přívratu (pluhu), pak na ni postupně přeneseme hmotnost jako při zatáčení v pluhu a koleno zatlačme dovnitř a dolů (aby došlo k naklopení lyže na hranu). Lyže začne zatáčet. Pokračujeme v přenášení hmotnosti až do úplného odlehčení vnitřní lyže, které by mělo nastat v polovině oblouku. Vnitřní odlehčenou lyži nadzvedneme a přiložíme rovnoběžně s vnější lyží a dokončíme oblouk.

Lyžařské schopnosti
Běh na lyžích je z hlediska nároků na jednotlivé pohybové schopnosti charakterizován jako silově vytrvalostní disciplína.

Síla je pohybová schopnost spojována s překonávám či udržením vnějšího odporu svalovým úsilím. Síla je důležitá také z toho důvodu, že přibližně polovina ze závodního času je potřebná na překonávání stoupání. Silový trénink by měl být jednou z částí většího výběru pohybových aktivit. Nutné jsou prodloužené doby odpočinku.
Vytrvalost je schopnost provádět tělesnou činnosti déletrvajícího charakteru bez podstatného snížení účinnosti. Vytrvalostní schopnosti jsou předpoklady provádět pohybovou činnost s určitou nižší než maximální intenzitou co nejdéle. Organismus sportovce tak prokazuje schopnost odolávat únavě v průběhu dlouhotrvající zátěže.

Uplatnění didaktických principů
Klasická technika vychází z naprosté chůze, rozvíjí silovou vytrvalost dolních končetin, základem je správná koordinace pohybů, zapojování a uvolňování jednotlivých svalových skupin dolních končetin, využíváme atletické dráhy, členitý terén i lyžařské běžecké tratě. Začínáme simulovanými kroky a skoky.

Volná technika je svou pohybovou strukturou a nasměrováním lyží při skluzu velmi podobná bruslení na bruslích. Na suchu trénujeme bruslařský krok. Provádíme odraz do strany s přenosem hmotnosti na opačnou nohu jako na lyžích. Můžeme si pomáhat pažemi i holemi. Na sněhu trénujeme bruslení bez holí.

Žádné komentáře:

Okomentovat