Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Softball, baseball

Charakteristika daného sportovního odvětví z hlediska:
- rozvoje motorických funkcí (motorické schopnosti a dovednosti)
- techniky a metodiky, tréninku
- uplatnění didaktických principů
- rozvoje anatomicko-fyziologických funkcí
- základních pravidel tohoto sportu

Softball a Baseball
Baseball je nejrozšířenější pálkovací hra na světě. Softball je hra více populární v provedení dívek a žen. V zemích jako USA, Japonsko, Korea, Austrálie a Nizozemsko je softball baseball řazen mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější sporty
Organizací řídící soutěže a turnaje v rámci celého světa je IBAF, evropská organizace je CEB. Organizační strukturou v ČR zajišťuje Česká baseballová asociace (ČBA).

Pálkovací hry v Evropě
Softball a baseball získává v Evropě stále větší popularitu, stále více sportovních nadšenců se snaží tuto zajímavou hru hrát a také hřiště softballu a baseballu v celé Evropě navštěvuje stále větší počet diváku.
Softball a Baseball v ČR
Softball a Baseball v ČR má již osmdesátiletou tradici. Pálkovací sporty se u nás hrají na všech kvalitativních i věkových úrovních, od 10letých žáčků až po muže a ženy. Nejvyšší ženské a mužské kategorie jsou 1. a 2. liga softballu, národní ligy a Extraliga baseballu. Juniorky a junioři hrají oblastní přebory, resp. celostátní Juniorskou extraligu nebo mistrovství republiky. V nejmladších kategoriích (kadetky, kadeti, žákyně a žáci) se hrají oblastní přebory a turnajová Mistrovství republiky.
Playgroundball (nynější softball) se hrál exhibičně na Sokolském sletu v roce 1920.
V roce 1965 vznikl Svaz softballu a baseballu, ty se pak rozdělili a každá má svoji asociaci.

Největší úspěchy
Česká baseballová reprezentace postoupila v roce 1996 poprvé v historii do A – skupiny mistrovství Evropy. 2005 - 5. místo – nejlepší umístění.
V softballu je naše republika daleko úspěšnější, o tom svědčí dosažené výsledky na ME jak mužů, tak i žen. Pravidelně se umísťují na prvních pěti příčkách a ne jednou byli na stupni vítězů.

STRUČNÁ PRAVIDLA SOFTBALLU
Hřiště
Softballové hřiště je pravoúhlá kruhová výseč o hraně 70 m pro muže a 60 m pro ostatní kategorie. Hřiště se dělí na vnitřní a vnější pole a zázemí.
Vnitřní pole je čtverec o hraně 18,3 m, v rozích tohoto čtverce jsou umístěny čtvercové mety o hraně 38 cm.
Nadhazovač (1) je vzdálen 14 m od domácí mety u mužů a 12,2 m u ostatních kategorií.
Hraje se softball na 7 směn nebo podle turnajových pravidel může být utkání i na čas.Hráčů v poli je 9 a na pálce se střídají v předem určeném pořadí,které se musí dodržovat.O správnosti nadhozů rozhoduje hlavní rozhodčí (HR) a o doběhu na první a druhou metu rozhoduje rozhodčí na 1. metě (MR1), ve vyšších soutěžích rozhodčí

Žádné komentáře:

Okomentovat