Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Historie basketbalu

První zmínky o hře podobné basketbalu podle archeologických nálezů máme z období Májů a Aztéků. Sedm století před naším letopočtem byla tato hra (Mayové ji nazývali pok-ta-pok, Aztékové tlachtli) součástí náboženských obřadů. Byla provozována na hřišti 166 x 28 metrů. Basketbalu se blížila skutečností, že cílem hráčů bylo prohodit míč kamenným kruhem umístěným asi deset metrů nad zemí.
Za počátek vzniku současné podoby basketbalu je považován rok 1891, kdy v USA, státě Massachusetts, spriengfieldské univerzitě, Dr. James Naismith upravil tuto hru pro potřeby studentů. Jeho cílem bylo vytvořit hru s intenzivní sportovní činností během zimní výuky v tělocvičně. Výsledkem byla hra, která podněcovala smysl pro spolupráci, byla snadno naučitelná a bez možnosti tvrdších zákroků. Naismith určil, že se při hře nesmí běhat s míčem v rukách a poměrně lehký míč bude vhazován do koše horizontálně položeného ve výšce. Z původních třinácti pravidel uveřejněných v lednu 1892 ve školním časopise Triangl se do dnešní doby zachovala pravidla o krocích a úderu pěstí do míče. Basketbal hrálo nejdříve devět hráčů, teprve v roce 1897 byl stanoven definitivní počet pěti hráčů.
Hra si získala značnou oblibu, o čemž svědčí skutečnost, že již v roce 1897 se dle popisu učitele Jaroslava Karáska objevuje v podobě veřejného utkání na slavnostech školní mládeže ve Vysokém Mýtě. V následujícím roce popsal basketbal v časopisu Sokol Josef Klenka, učitel na české reálce v Praze, velký propagátor této hry.
V roce 1904 byl basketbal zařazen jako ukázka ve formě turnaje pěti oddílových družstev do programu olympijských her v Saint Luis (USA). V roce 1932 byla v Ženevě ustavena mezinárodní amatérská federace basketbalu – FIBA. Po jejím uznání (1935) Mezinárodním olympijským výborem byl mužský basketbal zařazen do oficiálního programu Olympijských her (OH) 1936 v Berlíně. Ženský basketbal byl na OH zařazen až v roce 1976 v Montrealu. Od roku 1992 (Barcelona) se OH účastní i nejlepší hráči americké profesionální ligy (NBA).
Od roku 1935 se pořádá u mužů mistrovství Evropy (ME), od roku 1950 pak mistrovství světa (ženy 1938, resp. 1953). Od roku 1958 (u žen 1959) se pořádá Pohár evropských mistrů. Turnaje basketbalu jsou také pravidelnou součástí soutěží vysokoškolského studentstva, univerziády se pořádají od roku 1933.
Rozvoj basketbalu v českých zemích začal až po první světové válce. Většina utkání byla sehrána atletickými družstvy (první utkání 1919 pod organizací profesora Pípala). V roce 1921 vstoupil basketbal do Českého volleybalového a basketbalového svazu, jehož prvním předsedou byl profesor J. A. Smotlacha. Základy masového rozšíření basketbalu v českých zemích byly položeny roku 1934, kdy došlo k dohodě mezi svazem a Československou obcí sokolskou. V roce 1946 byl založen samostatný Československý basketbalový svaz, jehož předsedou se stal F. M. Marek (Dobrý, Velenský, 1980). V témže roce jsme získali zatím jediný titul mistrů Evropy mužů v Ženevě. Z úspěchů poslední doby lze jmenovat stříbro žen z ME 2003 a zlaté medaile z MS juniorek 2002.

Žádné komentáře:

Okomentovat