Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Squash

Základní údery:
· forhend
· bekhend
· podání
-typy podání: poloviční lobové podání, lobové podání, rovné podání

Hraje se černými míčky vyrobenými ze speciální gumy, které se rozlišují podle rychlosti barevnými tečkami. Např. míč s modrou tečkou je vhodný pro začátečníky, následuje červená, bílá a pro profesionální hráče je určen velmi pomalý míček označený žlutou tečkou. Dále se při hře využívá squashová raketa. Hraje se na uzavřeném squashovém kurtu, viz. obrázek.
Základní pravidla
Hráč musí odehrát míček na přední stěnu po nejvýše jednom dopadu na zem. Hráči se během hry pravidelně střídají a míček se může dotknout všech čtyř stěn. Míček se však nesmí dotknout čáry na přední stěně nahrazující síť (tzv. tin) ani čar stěn ohraničujících prostor hřiště včetně ploch nad nimi. Hráči si nesmějí navzájem překážet nebo se zasáhnout atd. K bránění ve hře dochází, pokud hráč nemá přímý přístup k míčku, výhled na míček, volnost zasažení míčku a volnost odehrát míček na čelní stěnu. Za tento přestupek získává poškozený hráč, po posouzení rozhodčím, buď nový míč nebo bod.
Hraje se na ztráty, tudíž bod si může připsat jen podávající hráč a druhý hráč může pouze získat servis. Hráč po každém získaném bodu musí změnit stranu, z níž podává a při servisu musí alespoň jednou nohou stát uvnitř podávající plochy. Vyhrává ten, kdo získá 9 bodů, avšak když je stav 8 – 8, smí si hráč na příjmu zvolit, zda se bude hrát do 9 nebo 10 bodů. Při některých zápasech profesionálů se však hraje beze ztrát, a to do 15 bodů. Utkání se hraje na 3 nebo 5 vítězných setů.

Žádné komentáře:

Okomentovat