Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HISTORIE fitness a wellness

Svůj první rozvoj zažila tělesná kultura (fitness) už v antice. Tělesná cvičení se zde provozovaly pod určitým sociálním aspektem. V Řecku a Říme se rozlišovalo mezi gymnastikou a atletikou. Pod pojmem gymnastika se rozuměla spousta vědění, které pocházelo od gymnastů, učitelů a trenérů tělesných cvičení, při výchově a přípravě na soutěžení.
Kolébkou klubového členství byla Anglie. Do Evropy však přišlo ve formě fitness a wellness stejně jako většina trendů z Ameriky někdy v 70. letech. Nešlo ani tak o výsledek přání klientů a zákazníků, jako si ho vynutila ekonomická nutnost a bouřlivý rozvoj fitness v 80. letech. Od té doby, kdy stačilo si pronajmout tělocvičnu, přinést si magnetofon a provozovat tehdy tzv. muzigymnastiku, předchůdce dnešního aerobiku. Náklady, které jste s tím měli, se skládaly jen z pronájmu sálu, minimálního honoráře pro instruktora a pořízení přenosného magnetofonu.
Obdobně se na druhé straně v levných sklepních místnostech rozvíjel shaping a body building, tedy cvičení s činkami a podomácku svařenými posilovacími přístroji. V 80. letech bylo však nutné přejít na klubové členství, protože náklady na organizaci různých hodin pro různé věkové skupiny a náklady na posilovací stroje rostly. Stroje začaly pomalu odpovídat zdravotním požadavkům a staly se nákladnějšími. Sokolská tradice se ukázala jako nedostačující, bylo potřeba razit trend: „přijďte v jakoukoli dobu, jsme tu pro vás.“ Aby tento trend bylo možné udržet celoročně, bylo jasné, že příjmy provozovatele musí být pravidelné, hlavně pak v létě, kdy lidé celkem oprávněně vyhledávají pohyb ve volné přírodě. Provozovatelé prvních klubů začali pociťovat potřebu pravidelného zdroje příjmů, aby mohl pokrýt své náklady, rozvíjet cvičící park, honorovat instruktory a obměňovat organizační bázi klubu. Tak se začalo platit formální zápisné a pravidelné měsíční příspěvky, většinou na půl roku nebo na rok dopředu.
Tato situace narážela na určitou nevoli klientů, kteří poměrně logicky argumentovali tím, že jsou sice ochotní platit, ale jen tehdy, když si přijdou skutečně zacvičit. Nicméně i ti, kteří zprvu odmítali tuto formu členství, se po krátké době vrátili, protože ocenili jeho nesporné výhody.
Právě klubové členství a placení poměrně vysokých příspěvků umožnilo v 80. letech vznik fitness paláců či domů, zaměřených pouze na fitness. Tento trend současně koresponduje s vlnou wellness. Fitness přechází nejen ke klasickému aerobiku a posilování, ale věnuje se více relaxaci a přechází tak v určitý individuální životní styl. Ten v sobě zahrnuje také mentální trénink, moderní způsob stravování, tedy obecně life style. Jedině klubové členství tedy umožnilo, aby se fitness stal spolu se životním stylem součástí moderního života.
V dnešní době jsou navíc wellness a fitness kluby významným elementem, který přispívá k boji se stále přibývajícími civilizačními nemocemi. Asi dvě třetiny všech úmrtí se připisují infarktu, obezita se šíří téměř geometrickou řadou a potýkáme se s tzv. průmyslovým stravováním. Ukázalo se, že fitness je jednou z mála možností, jak těmto civilizačním chorobám čelit. Moderní doba nám stále více dává najevo, že zdraví není tak samozřejmá věc a že je potřeba se o zdraví pravidelně starat. A zde právě vzniká prostor pro klubové členství.

Žádné komentáře:

Okomentovat