Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravidla volejbalu

Volejbal hrají dvě družstva na hřišti rozděleném sítí. Ve hře musí být vždy šest hráčů každého družstva, které může v jednom setu uskutečnit maximálně šest střídání. Krom tzv. libera, který může vyměnit kteréhokoliv hráče zadní řady kolikrát chce a není to započítáno do střídání družstva.Utkání se hraje na 3 vítězné sety (některé zápasy pouze na 2 vítězné sety), to znamená, pokud má družstvo 3 sety vyhrává. Jednotlivé sety se hrají na 25 bodů (kromě 5 setu ten se hraje pouze na 15 bodů). V případě nerozhodného stavu 24:24 se ve hře pokračuje, dokud není dosaženo dvoubodového rozdílu.Družstvo má právo na tři odbití (a to i po doteku bloku), aby vrátilo míč k soupeři.
Hřiště je obdélník o rozměrech 18 x 9 m obklopený volnou zónou, která je na všech stranách minimálně 3 m široká. Síť je umístěna svisle nad střední čarou a její horní okraj je ve výšce 2,43 m pro muže a 2,24 m pro ženy. Sloupky, na kterých je síť připevněna, jsou umístěny ve vzdálenosti 0,5 - 1,0 m na vnější straně od postranních čar. Jsou vysoké 2,55 m a nastavitelné.
Anténka je ohebná tyčka dlouhá 1,80 m, o průměru 10 mm. Vrchních 80 cm každé anténky převyšuje síť a je označeno 10 cm širokými pruhy kontrastních barev, přednostně červené a bílé.Anténky jsou považovány za součást sítě a ohraničují bočně prostor přeletu
Pro všechny světové a oficiální soutěže FIVB musí měřit volná zóna nejméně 5 m od postranních a 8 m od koncových čar. Volný hrací prostor je vysoký minimálně 12,5 m od povrchu hrací plochy.
Zóna podání je 9 m široká plocha za koncovou čarou.
Nejnižší teplota nesmí klesnout pod 10° C (50° F). Ve všech světových a oficiálních soutěžích FIVB by neměla být maximální teplota vyšší než 25° C (77° F) a minimální nižší než 16° C (61° F).
Síť je 1,00 m široká a 9,50 až 10,00 m dlouhá (s postranními páskami vzdálenými 25 až 50 cm od každého okraje sítě), zhotovena z černých čtvercových ok o straně 10 cm
Družstvo se může skládat nejvýše z dvanácti hráčů, trenéra, asistenta trenéra, maséra a lékaře. Jeden z hráčů, avšak ne libero, je kapitánem družstva, který musí být označen v zápisu o utkání.
Postavení hráčů je číslováno následovně: tři hráči u sítě jsou hráči přední řady a zaujímají postavení 4 (přední-levý), 3 (přední-střední) a 2 (přední-pravý); zbývající tři jsou hráči zadní řady a zaujímají postavení 5 (zadní-levý), 6 (zadní-střední) a 1 (zadní-pravý).
Družstvo může v jednom setu uskutečnit maximálně šest střídání. Najednou je možno střídat jednoho nebo více hráčů. Hráč základní sestavy může opustit hru, ale pouze jedenkrát za set, a vstoupit zpět do hry, ale jenom jedenkrát za set, a to na své původní místo v základní sestavě. Střídající hráč může vstoupit do hry na místo hráče základní sestavy, ale pouze jedenkrát za set, a může být nahrazen zpět pouze hráčem, kterého střídal.
Všechny vyžádané oddechové časy trvají 30 sekund. Ve světových a oficiálních soutěžích FIVB, v 1. - 4. setu jsou navíc automaticky použity dva 60-ti sekundové technické oddechové časy, když družstvo, které je ve vedení, dosáhne osmi a šestnácti bodů. V rozhodujícím setu nejsou technické oddechové časy. Každé družstvo může žádat pouze o dva oddechové časy v trvání 30-ti sekund. Během všech oddechových časů musí hráči ve hře odejít do volné zóny poblíž své lavičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat