Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vyrovnávací cvičení

Vyrovnávací cvičení

K udržení kloubní pohyblivosti a jejímu rozvoji si pomáháme vhodným cvičením na suchu nebo v plaveckém tréninku. Zaměříme se na tzv. plavecké klouby, ale i na pohyblivost páteře. Aby nedocházelo k nervosvalovým dysbalancím, je třeba velmi namáhané svaly protahovat a oslabené posilovat. Kromě dysbalancí lze v zájmu předcházení přetížení určitých segmentů praktikovat vyrovnávací cvičení.
Kromě vyrovnávacích cviků lze doporučit doplňkové sporty jako je běh rychlý i na vytrvalost v nerovném terénu, kvůli posílení hlezenního kloubu. Dále je vhodné bruslení , běh na lyžích, lehká atletika (běh, skoky) a sportovní hry pro posílení svalů okolo kolenního kloubu.

K uvolňovacím cvičením bych zařadila především uvolnění bederní páteře, na kterou jsou kladeny vysoké nároky především v plaveckém stylu motýlek. Častý je také pohled na plavce s rameny naklopenými vpřed, kde mohou být zkrácené svaly prsní, elevátory HK a trapézy. Z důvodu možné instability ramenního kloubu se však nedoporučuje nadměrné protahování prsních svalů, ale posilování rotátorů paže a protahování vnitřních rotátorů paže ( m. latissimus dorsi, m. subscapularis). Při plaveckém stylu motýlek je trvale zvýšený sklon pánve, je zde tedy velké prohnutí v bederní páteři. Jako kompenzace se zde nabízí cvičení na zpevnění svalového korzetu trupu, který je ostatně žádaný u všech plaveckých stylů, které vyžadují stabilizaci trupu (při znaku je třeba stále tlačit pánev vzhůru a nepouštět hýždě dolů).
U všech plaveckých stylů jsou namáhané lýtkové svaly, dvojhlavý sval stehenní, flexory kyčle, tyto svaly je třeba protahovat. Značně uvolněné hlezenní klouby se musí naopak posilovat.


Článek podporuje:
hokejky, brusle, hokejové chrániče

Žádné komentáře:

Okomentovat