Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pravidla ledního hokeje

Hra
Ø Na začátku utkání, každé třetiny, prodloužení a po vstřelení branky se začíná vhazováním na středním bodu vhazování. Družstva zahájí utkání bráněním branky, která je blíže jejich hráčské lavici a před každou třetinou si vymění strany.
Ø Hokej se hraje kotoučem (pukem) převážně holí, ale také nohama, tělem i rukou. Rukou se může kotouč pouze zpracovávat, ale nikdy ne sevřít v dlani. Ve vlastním obranném pásmu se rukou může přihrát.
Ø Pokud je hra z jakéhokoliv důvodu přerušena, provádí se vhazování. Místo pro vhazování se určuje podle přestupu. Vhazování se provádí mezi dva soupeře, kteří stojí naproti sobě.Jestliže kotouč opustí plochu hřiště nebo narazí na jinou překážku než hrazení okolo ledové plochy, hra se přeruší a provede se vhazování na místě, odkud byl kotouč vystřelen či odražen.
Ø Vhazování se provádí na začátku každé třetiny a po jakémkoli přerušení hry.
Ø Vhazování se provede na středním bodu:
· na začátku třetiny a prodloužení,
· po dosažení branky,
· jestliže rozhodčí mylně posoudí zakázané uvolnění,
· dojde-li k předčasnému vystřídání brankáře.
Ø Vhazování se provede na koncových bodech v obranném pásmu útočícího družstva:
· v případě zakázaného uvolnění útočícího družstva,
· po úmyslném postavení mimo hru útočícího družstva.

Ø Vhazování se provede na bodech ve středním pásmu:
· po odpískání postavení mimo hru,
· poruší-li útočící družstvo ve svém útočném pásmu jakýmkoli způsobem pravidla,
· po přerušení hry, jestliže jeden nebo oba obránci, kteří hrají v blízkosti své útočné modré čáry, nebo jakýkoli hráč přicházející z lavice útočícího družstva vjede do útočného pásma za vnější vrcholy koncových kruhů vhazování.
Branky je dosaženo:
· jestliže kotouč byl dopraven mezi brankové tyče a zcela přes brankovou čáru holí hráče útočícího družstva,
· jestliže byl kotouč dopraven do branky jakýmkoli způsobem hráčem bránícího družstva,
· jestliže se kotouč po střele útočícího hráče odrazí do branky od jakékoli části jeho spoluhráče,
· jestliže se kotouč odrazí přímo od brusle útočícího nebo bránícího hráče

Zakázaná hra
Postavení mimo hruPostavení mimo hru se musí zapískat, pokud hráč útočícího družstva vjede do útočného pásma dříve než kotouč.V praxi to znamená, že pokud přejede hráč bez kotouče jako první modrou čáru soupeře a až po něm přejede hráč s kotoučem, píská se postavení mimo hru (ofsajd). Poté hra začíná na nejbližším bodu vhazování ve středním pásmu.Znamená to tedy, že první kdo přejíždí modrou čáru soupeře je vždy hráč s kotoučem.
Zakázané uvolněníPro účely tohoto pravidla je hřiště rozděleno střední červenou čárou na dvě poloviny.Jestliže hráč družstva, které má stejný nebo vyšší počet hráčů než protivník, vystřelí, odpálí či usměrní kotouč z vlastní poloviny hřiště za brankovou čáru soupeře, hra se přeruší pro zakázané uvolnění.Vhazování se provede na koncovém bodu v obranném pásmu provinivšího se družstva.

Oddechový časKaždé družstvo může v průběhu řádné hrací doby nebo v prodloužení využít jeden třicetivteřinový oddechový čas.Při běžném přerušení hry smí jakýkoli hráč pověřený trenérem požádat hlavního rozhodčího o oddechový čas. Hlavní rozhodčí oznámí oddechový čas zapisovate
Tresty
Tresty se dělí na následující kategorie s dobou vyloučení:
Menší trestMenší trest znamená udělení 2 minut za úmyslné posunutí branky, za prudké vražení protihráče na mantinel, za hákování, za použití lokte nebo ramene při napadení protihráče, za držení hole či ruky soupeře, za úmyslné zalehnutí kotouče, za vyšší počet hráčů na ledě a ještě za řadu jiných přestupků, které záleží na posouzení hlavního rozhodčího.
Větší trestVětší trest znamená udělení 5 minut za napadení soupeře tělem ze zadu, za napadení brankáře v brankovišti, za zranění soupeře napadením, za napadení pěstí, za zranění loktem, kolenem nebo holí, za způsobení krvavého zranění soupeři a mnohé další zbytečně hrubé přestupky. Opět záleží na posouzení hlavním rozhodčím.
Osobní trestPři osobním trestu může za vyloučeného hráče nastoupit náhradník. Potrestaný hráč si odpyká 10 minut na trestné lavici. Vylučuje se za neslušné chování vůči rozhodčím, hráčům nebo divákům, za otálení při nástupu trestu a za mnohé další přestupky.
Osobní trest do konce utkáníPři tomto trestu je hráč vyloučen na 5 minut plus do konce utkání.
Trestné stříleníTrestné střílení se uděluje za zmaření vyložené brankové příležitosti způsobem, který překračuje pravidla (úmyslné posunutí branky při jasné gólové příležitosti, za podražení nebo nečisté napadení hráče, který jede proti samotnému brankáři).

Činovníci na hřišti:
jeden hlavní rozhodčí
dva čároví rozhodčí
» Národní svazy mají právo používat systém dvou rozhodčích při utkáních.

Činovníci mimo hřiště:
· dva brankoví rozhodčí
· jeden zapisovatel (s jedním nebo dvěma asistenty)
· jeden časoměřič
· jeden hlasatel
· dva dohližitelé trestů
· jeden brankový videorozhodčí (může být vyžadován na mistrovstvích IIHF)

Žádné komentáře:

Okomentovat