Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Chybné pohybové stereotypy (na příkladu chůze –bederní hyperlordóza)

Chybné pohybové stereotypy (na příkladu chůze –bederní hyperlordóza)

Správné zapojení svalstva ve správném pořadí už dnes není samozřejmostí.
Trup by měl být napřímen, hlava svírá s trupem pravý úhel, ramena jsou volně svěšena dolů, lopatky nevyčnívají, ale jsou tisknuty směrem k páteři, břišní svalstvo je pevné, protože pomáhá udržovat trup vzpřímeně; hýžďové svalstvo je pevné, protože se podílí na pohybu chůze. Při chůzi dochází k flexi v kyčli ( přednožení) a po následném odrazu dochází k extenzi ( zanožení). Tato část nás z hlediska správné chůze zajímá nejvíce a proto je třeba si uvědomit, které svaly vlastně tento pohyb vykonávají:
Při zanožení se nejprve zapojuje velký sval hýžďový, potom hamstringy a nakonec vzpřimovače páteře.
Špatný stereotyp, tedy zapojení svalů v jiném pořadí je opět následkem dnešního způsobu života. Člověk vykonává většinu prací ve statických polohách a večer místo protažení těla po náročném dni sedí u televize, u počítače, v restauraci atd. Z toho plynou svalové dysbalance v podobě zkrácených lýtkových svalů, svalů na zadní straně stehna, ohýbačů kyčle (bedrokyčlostehenního svalu), přitahovačů stehna a zkrácení bederního svalstva. Tyto svaly jelikož jsou mohutnější (o jejich typologii již řeč byla) vykonávají pohyby za svaly, které jsou ochablé a nepracují vůbec. Jsou to svaly břišní, hýžďové. Člověk s takovými dysbalancemi má špatný pohybový stereotyp.
pokud je hýžďový sval oslabený a má provádět při chůzi zanožení, samozřejmě ho nahradí jiný silnější sval. Extenze tedy neproběhne jen v kyčelním kloubu, ale v dalším kloubním spojení, což představuje bederní páteř. Kosterní svalstvo se upíná na kosti a pohybuje s nimi pomocí tahu a tlaku, pokud jsou však tyto svaly zkrácené, změní kostra vlivem svalových dysbalancí svoje postavení. Bedrostehenní sval se upíná na bederní páteř a na stehenní kost, kyčlostehenní sval na kyčel a na stehenní kost, zrovna tak se na kyčel upíná velká hlava kvadricepsu. Jsou to ohýbače kyčle, takže právě tyto svaly určují pánevní sklon. Jsou-li zkrácené, sklon se zvětšuje, což způsobuje prohnutí v bedrech. Na druhé straně svaly břišní a hýžďové, které by měli tento sklon svým napětím korigovat, jsou při svém oslabení plně vyloučeni ze hry, čímž je narušena rovnováha.
V tomto případě tedy dochází k nefyziologickému rozsahu pohybu bederní páteře, což často způsobuje bolest. Tento pohyb je vykonáván ve směru předozadním, při chůzi je však jedna noha opěrná. Stoj na jedné noze umožňují malý a střední sval hýžďový, jsou- li oslabené, dochází k našikmení pánve, přičemž se navíc zvyšuje pohyblivost bederní páteře. K přetížení lumbosakrálních segmentů dochází ve dvou směrech: v předozadním, a v pravolevém.
Bolest, která při zatížení vzniká nutí člověka k jiným hybným stereotypům. Pokud není funkční onemocnění vyrovnáváno cvičením, dochází k bolestem a některým omezením pohybu atd.

Běžně existující typy vadného držení těla:
Kulatá záda – jsou výsledkem svalové nerovnováhy mezi zkracujícími se prsními svaly a ochabujícími mezilopatkovými svaly a dolní částí trapézového svalu
Hyperlordóza – bederní je způsobena zkrácenými vzpřimovači páteře v bederní oblasti na straně jedné a ochablými břišními svaly na straně druhé
Vysazené hýždě – jsou dány svalovou dysbalancí mezi bedrokyčlostehenním svalem s tendencí ke zkracování a ochablým velkým hýžďovým svalem
Předsunuté držení hlavy – mají na svědomí zkrácené šíjové svaly a ochablé hluboké ohybače hlavy a krku
Plochá záda – jsou charakterizována absencí fyziologických zakřivení. Při ohnutí se na zádech střídají vodorovné pásy stažených svalů a svalů ochablých (tzv. vrstvový syndrom)


Článek podporuje:
inline hokej, nordic skating, helmy levně

Žádné komentáře:

Okomentovat