Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lakros

Hřiště na laktos tvoří jakákoli, nejlépe travnatá plocha, která je rozdělena středovou čárou na dvě stejné poloviny. Délka středové čáry je 30 m. Uprostřed je vyznačen středový kruh o poloměru 3 m. Brankoviště je kruhové, poloměr 3 m se středem brankoviště, rovnoběžné se středovou čárou. Branky mají rozměr 183 x 183 cm.
Hraje se s tenisovým míčkem a holemi pro český laktos. Lakrosová hůl má celkovou délku 60 - 100 cm. Hůl tvoří rukojeť a oko pro výplet. Délka rukojeti musí tvořit alespoň 2/3 celkové délky hole. Vnitřní rozměry oka jsou 13 - 20 cm šířka, 13 - 33 cm délka. Maximální povolená hloubka výpletu: alespoň část míčku, volně vloženého do výpletu, musí při bočním pohledu z kterékoli strany vyčnívat přes rám.

Základní pravidla
Družstvo se skládá ze šesti hráčů, z nichž jeden je brankář. Hrací doba je 2 x 25 minut a poločasová přestávka (neurčí-li pořadatel jinak) trvá 5 minut. Během té si družstva vymění strany.
Poločas je zahájen rozhozem, při němž dva protihráči stojí čelem k sobě s lakroskami u nohou ve vzájemné vzdálenosti alespoň 0,5 metru. Rozhodčí mezi ně vyhodí míč do výšky nad úrovní hlavy a píská, až když míč stoupá. Po tomto signálu rozhodčího se teprve mohou hráči začít snažit získat míč. Oba hráči pak mohou zasáhnout do hry až po signálu rozhodčího. Zasáhne-li jeden hráč do hry dříve, rozhoz se opakuje. Dopustí-li se této chyby při opakovaném rozhozu znovu, je míč vložen do lakrosky soupeři. Během rozhozu musejí být ostatní hráči ve vzdálenosti alespoň 3 metry.
Hráč může přenést míč na polovinu soupeře pouze v případě, že jde přes středovou čáru jako první hráč svého družstva. Při přechodu středové čáry může hráč, který nejde přes středovou čáru jako první hráč svého družstva přijmout přihrávku pouze v tom případě, že se již nedotýká vlastní poloviny. Hráč, který přihraje spoluhráči přes středovou čáru se nesmí na polovině soupeře dotknout míče dříve, než jeho spoluhráč nebo soupeř, pokud nejde přes čáru jako první. Zpětná přihrávka nebo přenesení míče ze soupeřovy poloviny na vlastní je nepřípustná (toto pravidlo se nevztahuje na míč z rozhozu). Hráči mohou přebíhat středovou čáru pouze v prostoru vymezeném praporky.
Týmu, který má míč v držení, se měří časový limit 30 sekund, během něhož družstvo musí vystřelit na branku. Pokud tak neučiní, ztrácí míč a soupeř rozehrává ze své pomyslné brankové čáry a 3m od brankoviště. Při přerušení hry po nedovoleném zákroku na hráče se časový limit obnovuje uvedením míče do hry.
V brankovišti se smí pohybovat pouze brankář. Může v něm hrát nohama i rukama, avšak chycený míč smí rozehrávat pouze pomocí lakrosové hole. Do pěti sekund musí míč vyhodit či vynést. Pokud tak neučiní, získává míč soupeř. Pokud je míč v brankovišti déle než 5 sekund bez přičinění brankáře následuje rozhoz na brankové čáře ve vzdálenosti 3m od brankoviště. Hráč může sebrat volně ležící míč v brankovišti vlastní holí, pokud při tom nezpůsobí kontakt s brankářem nebo jeho holí v brankovišti.
Hráči se mohou při hře dotýkat míče kteroukoliv částí svého těla, pouze nesmí míček sevřít v dlani a úmyslná přihrávka nebo zpracování míče dlaní je rovněž zakázána. Stejně tak je zakázáno úmyslné zalehnutí nebo zašlápnutí míče na zemi, i v případě, že byl míč nejdříve přikryt lakroskou. Porušení těchto pravidel znamená udělení míče soupeři v místě přestupku.
Bránění soupeři je povoleno, pokud má míč pod kontrolou (tzn. má míč v lakrosce, míč si v lakrosce nadhazuje, zpracovává míč ve vzduchu nebo míč leží na zemi v jeho dosahu). Je povoleno bránění trupem a to zepředu a z boku i vyražení míče z lakrosky soupeře vlastní lakrosovou holí. Zakázáno je naskakování do hráče stejně jako přidržení nebo zahákování ruky soupeře.
Mezi tresty patří ztráta míče (za porušení pravidla středové čáry, brankoviště, časového limitu, hru rukou, úmyslné zalehnutí, zašláputí míče, nedovolené bránění
a nebezpečnou hru lakroskou), vyloučení hráče na 2 minuty (při nezapsání hráče do zápisu, špatném střídání, nesportovním chování střídačky, za sekání do těla soupeře), vyloučení hráče na 5 minut (za urážku rozhodčího, faul po odpískání, hrubý faul a sekání nad úrovní ramen),osobní trest na 10 minut (se uděluje při nevhodném komentáři na rozhodnutí rozhodčího, za úmyslný a hrubý faul -spolu s 2 či pětiminutovým trestem), osobní trest do konce utkání (dostává hráč, jenž je podruhé v jednom utkání vyloučen) a trestné střílení
(se uděluje při nedovoleném zákroku na hráče, který v momentě faulu šel sám na brankáře nebo při úmyslném porušení pravidla o brankovišti ve snaze zabránit vstřelení branky-pokud branka nebyla vstřelena).

Žádné komentáře:

Okomentovat