Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ringo

Hraje se gumovým (pryžovým) uvnitř dutým kroužkem (obr. 9) o hmotnosti alespoň 165 g, jehož barva musí být kontrastní, nejlépe modrá a červená, a který má otvor, jímž může být nasáván nebo unikat vzduch.
Jednotlivci hrají s jedním kroužkem na hřišti o rozměrech 8 x 18 m, dvojice či trojice se dvěma kroužky na hřišti 9 x 18. Rozměry hřiště a výška sítě se liší také podle věkové kategorie dětí, a to následovně: žactvo do 11 let 6 x 12 m, síť ve výšce 200 cm, žactvo a dorost do 15 let 8 x 16, sítˇve výšce 243 cm (jako dospělí).


Základní pravidla
Při zahájení hry je postavení hráčů na polovině hřiště libovolné. Podání je prováděno z libovolného místa za zadní čarou vlastní poloviny hřiště. U dvojic a trojic podávají obě strany součastně na předem domluvený signál k zahájení hry (např. písknutí či tlesknutí). Hráči na podání (i u jednotlivců) se mění po třech hrách. V době odhodu musejí být obě nohy na zemi. Není tedy povolen servis z výskoku. Překročení čáry pro příslušné družstvo znamená ztrátu bodu. Pokud některý z kroužků tečuje síť a padne do hřiště, podání se opakuje bez ohledu na druhém kroužku. Následující takovéto podání od stejného hráče pro něj znamená ztrátu bodu, při hře s dvěma kroužky - dvou bodů.
Kroužek se chytá libovolnou rukou, zpracovat a odhodit se však musí toutéž rukou, kterou byl chycen. Kroužek se nesmí předat z ruky do ruky ani nadhodit v ruce. Chycení kroužku je platné jen při dotyku s prsty (nesmí se tedy navléct na ruku tak, že není v dotyku aspoň s jedním prstem). Kroužkem drženým v ruce není dovoleno dotýkat se jakékoli části svého těla, těla spoluhráče, hřiště, tyče napínající síť a ani části svého oděvu. Vypadne-li hráči kroužek z ruky, smí jej znovu chytit sám nebo jej může libovolnou rukou chytit jeho spoluhráč.
Hráč s kroužkem smí udělat jeden krok a vykročit, ale před došlápnutím na zem musí kroužek odhodit. Pokud hráč chytí kroužek v běhu směrem k síti, může udělat maximálně 3 kroky do odhození kroužku a nesmí je prodlužovat. Pokud hráč chytí kroužek v běhu směrem do strany nebo dozadu, může se po zastavení otočit směrem k síti (jeden krok), ale kroky nesmí prodlužovat. Pokud chytí kroužek ve výskoku, může se dotknout země nohou jen dvakrát (oběma naráz nebo dopadnutím na jednu a položením druhé - krok). Při chycení kroužku ve skoku a následném pádě se hráč smí postavit a potom kroužek odhodit. Čas držení kroužku je max. 5 sekund, při hře s dvěma kroužky se čas počítá jen od momentu, kdy jsou oba dva kroužky v klidu. Pohyb ruky držící kroužek musí být plynulý, není dovoleno mást tělem ani volnou rukou a také odhazovat ve výskoku. Chytat a odhazovat kroužek je povoleno i mimo hřiště, avšak hozený kroužek musí letět mezi stojany. Kroužek nesmí být hozen svisle směrem k letu a nesmí se otáčet přes vodorovnou osu.
Během hry hráči nesmějí přesáhnout jakoukoli částí těla středovou čáru hřiště ani se jí dotknout.
Hraje se do 15 bodů beze ztrát a k vítězství je třeba dvoubodový rozdíl. Po dosažení 8 bodů dochází ke změně stran. Body se započítávají za každý kroužek, což znamená, že jedna strana může získat najednou dva body nebo každá strana jeden bod. Pokud některý z hráčů hodí kroužek do sítě (pod síť) nebo do autu popř. se jinak proviní proti pravidlům, opačné družstvo (protihráč) získává bod. Srazí – li se dva kroužky hozené z protilehlých stran hřiště, body se nepřipočítávají a podání se opakuje. V případě, že byly hozeny z jedné strany, body ztrácí to družstvo, na jehož polovinu hřiště dopadnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat