Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Florbal

Hřiště na florbal je pravoúhlé, ohraničené 50 cm vysokými mantinely, jež jsou v rozích zaobleny. Jeho rozměry jsou v rozmezí 36-44/18-22 m (nejčastěji 40x 20). Brankoviště (4x 5 m) je vyznačené jasně viditelnou barvou. Branka je umístěna 3,5 m od zadního mantinelu a její rozměra jsou 160x 115x 40/65 cm (Š x V x H). Ve středu hřiště je vyznačena středová čára a středový bod, 1,5 m od postranních čar jsou pak body pro vhazování.
Základním vybavením hráčů na hřiště je florbalová hokejka ze syntetického materiálu, jejíž hmotnost nesmí přesáhnout 380 g. Délka hole má být maximálně 95 mm a čepel smí být prohnuta nejvýše 30 mm. V délce 240 mm od čepele je pásek, který označuje nejnižší úchop hokejky při vhazování. Brankář je povinen, kromě dresu odlišné barvy, nosit obličejovou masku, popř. helmu.
Při hře se používá kulatý bílý míček ze syntetického materiálu o průměru 72 mm. Má 26 otvorů (o průměru 10 mm) a váží 23 g.

Herní činnosti jednotlivce
Útočné herní činnosti:
· driblink
· vedení míčku
· uvolňování s míčkem
· zpracování a přihrávání míčku
· uvolňování bez míčku
· střelba
· dorážení a tečování míčku
· vhazování míčku
Obranné herní činnosti:
· obsazování hráče s míčkem
· obsazování hráče bez míčku
· obsazování hráče v prostoru a obrana prostoru
· blokování střel

Herní kombinace
Útočné herní kombinace:
· přihraj a běž
· křížení
· clonění
· zpětná přihrávka
· nahození
· vhazování
· rozehrání standardní situace
Obranné herní kombinace:
· zajišťování
· přebírání
· zdvojování
· odstupování
· osobní bránění

Herní systémy
Útočné herní systémy:
· postupný útok
· rychlý útok
· protiútok
· přesilová hra
Obranné herní systémy:
· osobní obrana
· zónová obrana
· kombinovaná obrana
· zónový presink

Základní pravidla
Hrají proti sobě dvě družstva. Každé z nich se skládá ze pěti hráčů v poli a jednoho brankaře v předepsané výstroji, jenž se nesmí účastnit hry jako hráč v poli s hokejkou. Pokud opustí velké brankoviště, je považován za hráče v poli, ale bez hokejky. Minimálně musejí být čtyři hráči v týmu.
Hrací čas je 3x 20 minut, se dvěma 10-ti minutovými přestávkami, během nichž si družstva vymění strany a hráčské lavice. Každá třetina je zahájena vhazováním na středovém bodě. Čas se zastavuje po vstřelení branky, při trestu, trestném střílení, time-outu (každý tým má jeden 30 sekundový time-out) nebo na pokyn rozhodčího. Během posledních 3 minut zápasu se čas zastavuje při každém přerušení hry. Pokud skončí utkání nerozhodně, následuje 10-ti minutové prodloužení, dokud nepadne branka. Gól je uznán pouze tehdy, když je míč zahraný správným způsobem a přejde brankovou čáru celým objemem.
Během hry mohou nastat následující standardní situace: vhazování (provádí se na středovém bodě na začátku každé třetiny nebo po vstřelené brance, popř. na nejbližším bodě pro vhazování podle pozice při přerušení hry), rozehrání (následuje poté, co míč opustí hřiště), volný úder (po přestupku) a trestné střílení (za faul v brankové příležitosti). Při hrubém nebo opakovaném porušení pravidel a v případě, kdy je na hřišti více hráčů, než je povoleno, následuje vyloučení hráče na 2 minuty.

Žádné komentáře:

Okomentovat