Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

FITNESS,Posilovna

Fitness je definováno jako cvičení ve fitness centrech, jehož náplň je spatřována ve cvičení na trenažérech a ve cvičení s volnými činkami, doplněné o aktivity aerobního charakteru na speciálních trenažerech. Navíc jde o dodržování určitého dietního režimu včetně použití doplňků výživy a o životní styl, jehož cílem je rozvoj celkové zdatnosti a síly, zlepšení držení těla a zformování postavy při současném působení na upevňování zdraví.

Pojem „fitness“ se v posledních letech někdy nahrazuje pojmem „wellness“, který jeho obsah rozšířil i o psychickou stránku. Člověk pociťuje jak psychickou kondici, tak pocit životní pohody.
V původních fitcentrech našel zájemce pouze posilovací stroje a činky. V nově vzniklých wellness centrech najdeme ještě část určenou pro regeneraci (např. vodní procedury, sauny, solária apod.).

Zdravotní účinky posilovacích cvičení a případné regenerace jsou velmi cenné pro náš organismus. Řada lékařů ještě na základě naprosté neznalosti považuje fitness za jakýsi „vzpěračský“ trénink a popírá jeho účinky v oblasti prevence civilizačních a jiných onemocnění.
Na druhé straně se mohou při nesprávném metodickém postupu objevit i negativní důsledky. Jedná se zejména o zvýšení nitrohrudního tlaku při zadržování dechu a vznik následné změny na srdečním svalu. Mohou se poškodit klouby, vazy a šlachy v důsledku přetížení.
Ve fitcentrech se používá různých pojmů. Neexistuje však žádné uznávané názvosloví, které by bylo jednotné pro všechny.


ZÁSADY SPRÁVNÉHO POSILOVÁNÍ (metodika tréninku)

Adekvátní pohyb je předpokladem harmonického procesu růstu i vývoje, ale i optimální funkce organismu obecně. Vztah pohybu je oboustranný, pohyb působí na vývoj a vývoj na pohyb.
Vždy začínáme výběrem těch nejjednodušších cviků, posilujeme nejprve s vlastní vahou těla, pokračujeme posilováním s náčiním a nakonec cvičíme na posilovacím nářadí.

Posilovna
Každý trénink v posilovně by se měl skládat z několika částí – po úvodním zahřátí a protažení těla (5-10min.) by měl následovat vlastní posilovací trénink (který by neměl trvat déle než hodinu), a nakonec závěrečný strečink (10min.) Tato poslední fáze bývá často opomíjena a je to škoda, protože pravidelné protahování urychlí regeneraci svalů, uleví od bolesti a zvýší mobilitu těla.

Celková návštěva posilovny by měla zabrat přibližně 1,5 hod. Pokud by posilování trvalo příliš dlouhou dobu, došlo by v organismu k vyčerpání glykogenových zásob a organismus by byl nucen hledat jiné zdroje tzn. začal by odbourávat vlastní svalovou tkáň. Došlo by pak k úplně opačnému procesu – místo aby se svalová hmota budovala, začala by se odbourávat.
Během vlastního posilování je třeba klást důraz na správné provádění cviku a soustředit se na činnost jednotlivých svalů – tj.vědomě je při provádění jednotlivých cviků zatínat a vědět, jak pracují.

Mezi jednotlivými sériemi (několik opakování téhož cviku provedených ihned po sobě) by měl následovat odpočinek cca 45 sekund na menší svalové partie, 60-90 sekund na větší svalové partie. Zpočátku se doporučuje frekvence cvičení 2krát, maximálně 3krát týdně, aby si tělo na daný typ zátěže přivyklo.

Při provádění jakéhokoli cviku je nutné dodržovat správné držení těla tj. vzdálenost nohou od sebe na šíři ramen, lehké pokrčení v kolenou, podsazená pánev, zatažené břicho, páteř plynule zakřivená, lopatky stažené k sobě, ramena spuštěna dolů, hlava v prodloužení páteře. Při budování svalové hmoty hraje velkou roli také odpočinek. Nemá tedy význam trávit v posilovně každý den, protože tím docílíme maximálně přetrénovanosti a svalového úbytku. Dostatečný odpočinek je pro růst svalové hmoty zásadní. Nezapomínat také na pravidelný spánek, který by měl trvat alespoň 7 hodin.

Žádné komentáře:

Okomentovat