Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Aspekty zdravotní TV-Zátěž fyzická

Adekvátní pohyb je předpokladem harmonického procesu růstu a vývoje, ale i optimální funkce organizmu obecně. Vztah pohybu a vývoje je oboustranná, pohyb působí na vývoj a vývoj na pohyb.
Proto je důležitá dennodenní pohybová aktivity, nevhodně zvolený cvik však může vést k vytvoření náhradních mechanizmů, které sice umožní jeho zvládnutí, ale naruší svalovou souhru.
Statická funkce se projevuje při udržování stálé polohy těla nebo jeho jednotlivých částí,
Dynamická pak viditelnou změnou polohy těla. Ale i při dynamickém pohybu je zapojena statická složka

Získaná adaptace na pohybovou nebo i jinou zátěž není stav trvalý, regulační funkční změny v organismu musí být biologicky výhodné, pravidelné systematické podněcování tělesnou zátěží musí být prahové, rozděleno do etap se sledováním účinnosti pohybového režimu.

Pohybový stimul ve formě fyzické aktivity musí odpovídat věku, zdravotnímu stavu s přihlédnutím k pohlaví, pohybové aktivitě v období dětství a dospívání s přihlédnutím k vrozeným předpokladům k pohybu, prostředí, ve kterém jedinec vyrůstal a žije, charakteru povolání atd.

Neadaptovaný člověk v důsledku svého oslabení podléhá všem patologickým změnám daleko rychleji než ten, který i přes své oslabení získal a udržel si dobrou fyzickou kondici.
Znalost možností, jak překonávat nejrůznější vlivy okolí bez poškození organismu je výchozím bodem pro cílený trénink zdraví.

Fyzická zátěž:
VYTRVALOSTNÍ ČINNOST - dynamická pohybová aktivita trvající více než 20 minut, pracující svaly jsou prokrveny, střídá se napětí s uvolněním, což podporuje krevní oběh, metabolismus probíhá v rovnovážném stavu za plné dodávky kyslíku, udržuje se vnitřní homeostáza, hypertrofují červená svalová vlákna, zvyšuje se obsah zásobních látek ve svalu, zlepšuje se transport kyslíku z krve do svalového vlákna
ADAPTACE na vytrvalostní trénink se projevuje poklesem srdeční frekvence i krevního tlaku, snížením celkového cholesterolu a zvyšováním frakce HDL cholesterolu

STATICKÁ SILOVÁ POHYBOVÁ ČINNOST - dochází k omezení přítoku krve do svalu, kde se hromadí metabolity, snižuje se prokrvení svalu, hypertrofují bílá svalová vlákna, rozmnožují se kontraktilní bílkoviny, zvyšuje se podíl vláken pracujících anaerobně.
Při statické zátěži dochází ke zvýšení krevního tlaku, což je pro srdečně cévní oslabení nepříznivé (při běžným denních činnostech převažuje statický charakter zátěže – nošení nákupů, zvedání břemen)

RYCHLOSTNÍ ČINNOSTI – záleží na předpokladech v oblasti neuromuskulární interakce (působení nervového a svalového systému), důležité je zdokonalování pohybových stereotypů.
OBRATNOSTNÍ ČINNOSTI – závisí na optimální koordinaci centrálních i periferních řídících mechanismů (výrazný rozvoj této schopnosti je do 15ti let, v pozdějším věku klesá, což si musíme uvědomit při obratnostním cvičení u starších osob)

Žádné komentáře:

Okomentovat