Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kategorizace chráněných území v ČR

Národní park - NP je rozsáhlé území, jedinečné v národním nebo mezinárodním měřítku, jehož značnou část zaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy. Rostliny a živočichové a také neživá složka v NP mají mimořádný vědecký a výchovný význam. V ČR se nachází tyto NP: Krkonošský národní park (vznik 1963. od roku 1992 vyhlášen biosférickou rezervací UNESCO), Národní park Podyjí (vznik 1991), Národní park Šumava (1991) a Národní park České Švýcarsko (vznik 2000)
Chráněná krajinná oblast – CHKO je zachovalá typická část krajiny nebo geografického celku s rozptýlenými význačnými přírodními výtvory nebo menšími územími. Má umožnit rekreaci a všestranné poučení v esteticky působivém a zajímavém přírodním prostředí.
K 31.12.1999 byly v ČR vyhlášeny např. tyto CHKO: Bílé Karpaty, Blaník, Blanský les, Český ráj, Moravský kras, Šumava, Jizerské hory, Jeseníky, Orlické hory, Žďárské vrchy, Český kras, Beskydy, Lužické hory, České středohoří, Pálava, Labské pískovce…
Chráněná přírodní památka - CHPP je takový chráněný přírodní výtvor, který je zároveň dokladem vývoje lidské společnosti. Jsou to převážně památné stromy, s nimiž spojujeme určitou historickou událost nebo pověst, ale také důlní díla s určitým přírodovědeckým významem.
Chráněná studijní plocha – CHSP – jde o území dočasně chráněné, na kterém se zkoumají vlivy lidských zásahů v průběhu určitého období.
Chráněná vodohospodářská oblast – velkoplošné území s významným nahromaděním povrchových nebo podzemních vod. V ČR byly tyto oblasti vyhlášeny především v některých částech našich hor, horských oblastí (na Šumavě, v Jizerských horách, Krkonoších, Krušných horách, Orlických horách, Moravskoslezských Beskydech, Žďárských vrších). Jinou formou územní ochrany vod u nás jsou pásma hygienické ochrany vodních zdrojů.
Chráněné naleziště – CHN – území menší rozlohy se vzácnými nebo ohroženými druhy rostlin a živočichů nebo jiných přírodnin (např. minerálů nebo zkamenělin). Slouží k udržení těchto druhů pro studijní účely a k zachování genofondu pro případné jejich umělé pěstování a rozšíření.
Chráněné území přírody – větší nebo menší územní plocha v krajině úředně vyhlášená k ochraně v některé z těchto kategorií: národní parky, chráněné krajinné oblasti, státní přírodní rezervace, chráněná naleziště, chráněné parky a zahrady, chráněné studijní plochy, chráněné přírodní výtvory, chráněné přírodní památky. Vstup je povolen pouze po veřejných cestách.
Chráněný přírodní výtvor – CHPV je např. významný skalní útvar, krasový jev, významný strom, doklady někdejšího zalednění, sopečné činnosti, jeskyně, propasti. Např. útvar z čedičových sloupů Panská skála u Kamenického Šenova, vrch Zlatý kůň s krasovými Koněpruskými jeskyněmi, travertinovou kupu Sivá brada u Spišského Podhradí.
K 1.1.1986 bylo v ČR vyhlášeno 347 CHPV.

Žádné komentáře:

Okomentovat