Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Yoga,TAI – ČI,POWER YOGA

YOGA
Jóga je tradiční nejpropracovanější Indické cvičení. Slouží jako prostředek pro zlepšování vlastní tělesné kondice a k vyrovnání stresujících vlivů moderního života. Dodává energii pro plnohodnotný a radostný život. Podle účinku rozlišujeme cvičení aktivační a relaxační. Po tělesné stránce vliv jógy působí na omezení nemocí po psychické stránce bystří intelekt a zlepšuje schopnost koncentrace, a dechové cvičení uklidňují mozek. Jóga vede ke klidovému zpomalení srdeční činnosti, zvýšení vyrovnanosti organismu, osvěžení a uklidnění, snížení dráždivosti organismu. Působí na dýchací systém, trávicí ústrojí, ledviny, vylučovací systém i žlázy s vnitřní sekrecí.

TAI – ČI
Sestava 24 Jang je nejrozšířenější a nejcvičenější sestava tai-či. Má prokazatelné zdravotní účinky. ( www.activewellness.cz ) Z pohledu zdravotního je tai-či nejen fyzickým cvičením, ale i speciálním a vědomým tréninkem centrální nervové soustavy. Cvičením dochází ke zlepšení srdeční a dechové funkce, poklesu hladiny cholesterolu, zpomalení řídnutí kostí, synchronizaci a zlepšení mozkové činnosti a paměti. Cvičení stimuluje činnost orgánů umístěných v dutině břišní a přispívá i ke zlepšení látkové výměny. Nelze opomenout ani jeho příznivý vliv na kloubní a svalový systém a řadu dalších, i chronických, onemocnění. Byly konstatovány také výrazné antistresové a antineurotizační účinky. Zahrnuje v sobě relaxaci, sport i sebeobranu, proto je zahrnována do wellness.

POWER YOGA Kombinace aerobního a posilovacího tréninku, který je šetrný ke kloubům, k páteři, k celému tělu, který dává možnost poznat sebe sama. Powerjóga si půjčila pozice z jógy, upravila je do systému síly za použití dalších pozic a pravidel z rehabilitace a strečinku. Jedná se o systematické pěstování tělesné schránky a potažmo i psychické kondice. Současně s tím přichází pocit uvolnění a relaxování. Souměrně se během celé hodiny posilují a protahují všechny svaly i ty, o kterých člověk skoro neví. Jsou to právě ty svaly, které tvoří základ všech pohybů – svaly dna pánevního, svaly břicha, svaly zad a malých svalíků uložených uvnitř těla – vnitřní svalový stabilizační systém – svaly, které všechno podpírají a drží zevnitř

Žádné komentáře:

Okomentovat