Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Petanque

Rozměry hřiště nejsou striktně vymezeny, i v mezinárodních pravidlech je uvedeno, že hřiště je takové, jaké je určí rozhodčí. Pro národní šampionáty a mezinárodní soutěže platí minimální rozměr hřiště 4 x 15 m. Při rekreační formě se hřiště nevyznačuje a petanque se praktikuje na různých terénech. Při soutěžích musí být povrch schválen organizačním výborem a rozhodčími.
Koule musí být kovová. Její průměr je 7,05 - 8,00 cm a hmotnost může být v rozmezí 0,650- 0,800 kg. Cíl (čili "but", "košonek", “prasátko“, „Jack“) je kulička ze dřeva o průměru 25- 35mm. Barevný nátěr je povolen. Důležité jsou rovněž obyčejné nebo speciální metry.

Základní pravidlaPetanque proti sobe mohou podle oficiálních pravidel hrát dvě družstva po 3 hráčích (tzv. triplettes) - kde každý má 2 koule, dvě družstva po 2 hráčích (doublettes) - každý 3 koule nebo jednotlivci (tete a tete) - každý tři koule. Nejprve jeden z hráčů (vhazující družstvo je určeno losem) hází z kruhu o průměru 35-55 cm cíl (košonek). Aby bylo vhození košonku platné (jsou na to 3 pokusy), musí být místo odhodu nejméně 1 m ode všech překážek, jakož i od hranic hřiště, cíl musí být hozen do vzdálenosti 6-10 metrů (u dětí 4-8 m) v libovolném směru a po dopadu nesmí být blíže než 1 m ode všech překážek a od hranic vymezujících hřiště. Na umístění košonku má tři pokusy a poté získává možnost házení soupeř, ten jich už má neomezené množství, dokud není jeho vhození platné. První kouli hází družstvo, které umístilo cíl. Nohy musí být při odhodu uvnitř kruhu, nesmí se jej dotýkat ani jej přesahovat, ani nesmí opustit povrch terénu až do doby pokud je košonek v pohybu. Žádná jiná část těla se nesmí dotýkat země vně kruhu. Totéž platí i pro odhod koule. Žádná již vhozená koule se nesmí házet znovu, pokud není její pohyb změněn koulí ze sousedního hřiště, divákem atd. Při teamové hře nezáleží na pořadí, v jakém hází členové družstva. Druhou kouli do hry vhazuje soupeř, a to i v případě, že první koule skončila mimo hřiště a do hry se nepočítá. Následuje posouzení, která z prvních dvou koulí je blíže k cíli. Pokračuje to družstvo, jehož koule je od košonku vzdálenější, dokud se jeho koule nedostane blíže ke košonku nebo neodhází všechny své koule. Svojí koulí může také posunout své či soupeřovy koule, popřípadě i prasátko. Košonek při hře musí být v území 3 – 22 m od vhazovacího kruhu. Pokud košonek opustí hřiště, hra končí a začíná se nová na místě, kde hrací území opustil (pokud měli obě družstva ještě nějakou kouli, nezískává bod nikdo, jestliže však už jedno své koule odházelo, druhé získává tolik bodů, kolik má ještě koulí). Vítězem se stává team, který má kouli nejblíže k cíli. Poté se určí, kolik koulí má blíže, než je soupeřova nejbližší koule a právě tolik získá bodů (maximálně tedy 6). Hraje se většinou do 13 bodů. Přesto je možné při časové tísni oznámit, že se bude hrát pouze do 11 bodů. K vítězství ve finále mistrovství světa (a některých dalších turnajích) je třeba získat 15 bodů. Další hra se začíná tím, že se na místo, kde skončil košonek, vyznačí startovací kroužek a začíná vítěz předešlé hry. Během hodu by neměli protihráči stát blíže než 2 metry od házejícího hráče a ani v ose hodu hráče. Jestliže jsou koule (po odházení všech koulí) stejně daleko od košonku, nezískává bod nikdo

Žádné komentáře:

Okomentovat