Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

HLAVNÍ ROZDÍLY MEZI SOFTBALLEM A BASEBALLEM

· Baseball ve srovnání se softballem vyžaduje vyšší silové a sprinterské předpoklady a odlišnou časově prostorovou orientaci. Základní princip hry, její charakteristika, tvář hřiště, počet hráčů, způsob rozhodování a způsob skórování je u softballu a baseballu stejný. Pro běžnou orientaci nám postačí některé hlavní rozdíly:
· Baseball se hraje s menším, lehčím, avšak tvrdším míčem, který má hmotnost 142-149 gramů a obvod 229-235 mm. Pálka je v baseballu naopak větší a obvykle těžší než v softballu. Maximální průměr baseballové pálky je 70 mm a maximální délka je 1067 mm. Z těchto rozdílů vyplývá, že odpaly jsou v průměru prudší a delší než v softballu. Hřiště pro baseball je podstatně větší než pro softball.
· Celková plocha baseballového hřiště je asi 2700 m2 a softballového asi 1100 m2. V baseballu se doporučuje vzdálenost od domácí mety podél pomezních čar k nejbližšímu plotu nebo tribuně 97,5 m a od domácí mety středem pole 122 m.
· Vzdálenost mezi baseballovými metami je 27,43 m.
· Nadhazovací meta je od domácí mety ve vzdálenosti 18,44 m.
· Doporučuje se, aby vzdálenost domácí mety od síťové zábrany za domácí metou a vzdálenost metových čar od nejbližší tribuny nebo překážky činila alespoň 18,30 m.
· Nadhazovací meta není v baseballu v úrovni plochy hřiště, jako v softballu, ale je na plošince nadhazovacího kopce, vysokého 0,254 m, jehož úpatí tvoří kruh o poloměru 2,75 m
běžci na metách - na rozdíl od softballu mohou při baseballu běžci vybíhat z mety, kterou získali již před nadhozem nadhazovače

Žádné komentáře:

Okomentovat