Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Autorita

3.Autorita -je formou uplatň.polit.moci,pri kt.sa občania podriaďujú nie preo,že sú presvedč.o správnosti daných rozhodn,alebo že sa boja následkov,ak neuposlúchnu,ale podriaď.sa preto,že uznávajú zdroj príkazov.
Delí sa rôz.spôsobom:
•formálna aut.,kt.sa opiera o autoritu funkciea al.zastávaného úradu,
•neform.aut.,kt.sa opiera o silu a kvalitu osobnosti.
•autorita pozície sa vzť.na postavenie v úrade al.v hierarchii polit.rozhodovania,
•aut.funkcie je spoj.s významom urč.polit.činností v deľbe práce všeob.a tým aj v deľbe činnosti vo vnútri polit.systému.

4.Manipulácia
-je zvláštnym prípadom,kt.sa nach.na rozhraní ako dobrovoľné podriadenie sa inej vôli,ale v skut.jejzal.na zavádzajúcich inf., kt. sú zámerne vypracované a poskytnuté manipulujúcim.
Legitímnosť pol.moci znam.oprávnenosť polit. reprezentácie vykon.moc v mene ľudu.
Legálnosť p.m. znam.jej zákonnosť,tj.že musí byť zhodná so zákonom a právom.Znam.aj oprávnenosť sankcií samotnej polit.moci prostr. právnych prostriedkov.
Polit.konflikt má svoje objektívne a stálne miesto v živote kaž.spoločn. Je celkom prirodz.jav.
Polit.vzťahy sú druhom spoloč. vzťahov.Vzťahy môžu byť materiálne,ideálne,podľa toho,či objekty,kt.sú navzájom vo vzť.majú materiálnu al.ideálnu povahu.Jedným z nosit.polit.vzťahu môže byť človek, soc.skup.,národ,občianske združ.,hnutie obč.iniciatívy, či iný subjekt spoloč.systému. Druhýn nositeľom môže byť subjekt vystupujúci ako predstaviteľ záujmu celej spoločnosti,poprípade jej územnej či odborovo vymedzenej časti.

Žádné komentáře:

Okomentovat