Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Funkcionalistická teória sociálnej stratifikácie

Funkcionalistická teória sociálnej stratifikácie
Funkcionalistickú teóriu stratifikácie rozpracovali mnohí autori, najznámejšie štúdie k tejto problematike však napísali Talcott Parsons a jeho dva žiaci Kingsley Davis a Wilbert E. Moore.
Funkcionalisti teóriu sociálnych nerovností a stratifikácie odvodzovali od abstraktných pojmov a univerzálnych schém spoločnosti alebo kultúry, a tak vytvárali modely vysvetlenia, ktoré mali aplikované pri vysvetľovaní stratifikácie v konkrétnych spoločnostiach.

Talcott Parsnons považoval stratifikáciu za nevyhnutný prvok sociálnej organizácie, ktorý existuje v každej spoločnosti. Ak podľa Parsonsa odhalíme a vysvetlíme sústavu hodnôt uznávanú spoločnosťou, tak dokážeme na základe nej vysvetliť aj formy stratifikácie, ktoré v spoločnosti existujú.
Sociálne konanie podľa Parsonsa závisí od hodnotenia. Sociálna stratifikácia sa teda spája s najzákladnejšími sociálnymi procesmi a je výsledkom hodnotenia ľudskej činnosti. Parsons definoval sociálnu stratifikáciu ako „zaradenie jednotky v sociálnom systéme v súlade so štandardmi všeobecne uznávaného systému hodnôt“. Každý systém stratifikácie je teda výrazom a aplikáciou základných hodnôt spoločnosti. Stratifikácia je tiež jedným z hlavných motivačných činiteľov, resp. hýbateľov spoločnosti, lebo je bezprostredným a nevyhnutným dôsledkom sociálneho konania.
Parsonsov ideálny model stratifikácie, založený na spoločnosťou uznávaných hodnotách, nie vždy zodpovedá realite, lebo predpokladá ideálny stav harmonického fungovania spoločnosti.
Parsons si uvedomoval, že jeho model uprednostňuje hodnoty a podceňuje, resp. nezohľadňuje moc pri vysvetľovaní sociálnej stratifikácie, ale aj tak uprednostnil svoju pojmovú schému pred realitou, ktorú táto schéma nedokáže vysvetliť. Parsons teda prehliadol empíriu, resp. odpútal sa od nej, čo však spochybnilo a dokonca urobilo bezcenným jeho pokus o vysvetlenie stratifikácie. Parsons sa teda buď vôbec nevyjadril k mnohým základným otázkam, ktoré riešia teórie stratifikácie, alebo sa k nim vyjadril len hmlisto, neurčito, abstraktne.

Žádné komentáře:

Okomentovat